Συνεχίζεται για δεύτερο 24ώρο η μάχη με τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής σε δασική έκταση στα Ροζενά, στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, η οποία άφησε πίσω της δύο νεκρούς και χιλιάδες καμένες εκτάσεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το πύρινο μέτωπο από τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο επεκτείνεται σε μήκος 32 χιλιομέτρων.

🔥 Η πυρκαγιά βρίσκεται αυτή την ώρα πάνω απ’ το χωριό Ροζενά⛰️🔥 Καίγεται το βουνό της Ευρωστίνης❗️Οι φλόγες έχουν…

Posted by Forecast Weather Greece on Monday, September 30, 2024

Πλέον η φωτιά έχει περάσει στον νομό Αχαΐας και κινείται προς την περιοχή Μοναστήρι Αιγιάλειας, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Έκλεισε η Κορίνθου – Πατρών

Έκλεισε για προληπτικούς λόγους, λόγω της φωτιάς στην περιοχή των Ροζενών Κορινθίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς ως το Δερβένι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών από τον κόμβο της Λυκοποριάς, στο 132ο χιλιόμετρο, μέχρι τον κόμβο του Δερβενίου, στο 140ο χιλιόμετρο.

https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/posts/pfbid02ABPxfYBZx15UVSn8MXhPjBdgykpdX1b9eatU6vDbKHLcqUwt1pAhQKS5HNuFhhrzl

Στα Ροζενά Κορινθίας ο Βασίλης Κικίλιας

Στα Ροζενά Κορινθίας, όπου από χθες είναι σε εξέλιξη πυρκαγιά, έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συντονιστική σύσκεψη υπό τον κ. Κικίλια, στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πυροσβεστικής, των σωμάτων ασφαλείας, ενόπλων δυνάμεων, ΟΤΑ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Δύο παιδιά μας θυσιάστηκαν για να προσφέρουν»

Τραγικό ήταν το παιχνίδι της μοίρας για δύο άνδρες ηλικίας 35 και 40 ετών που οι σοροί τους βρέθηκαν κοντά στο χωριό Ελληνικό, στο Ξυλόκαστρο. Οι δύο άνδρες προσπάθησαν να σώσουν τον φίλο τους, που ήξεραν ότι κινδύνευε στο μαντρί του, και τελικά άφησαν εκείνοι την τελευταία τους πνοή. 

Ο κύριος Γιώργος Παπαμετζελόπουλος, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λυκοποριάς μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, για τον τραγικό θάνατο των δύο παιδιών.

«Ήταν δυο παιδιά πολύ αγαπητά. Δυο οικογενειάρχες, δυο επαγγελματίες. Ήταν άνθρωποι της προσφοράς και για την αγάπη τους και για την προσφορά τους χάσανε την ζωή τους. Ο Βασίλης είχε τρία παιδιά και ο Δημήτρης  δύο παιδιά και η γυναίκα του είναι έγκυος στο 3ο παιδί».

Ερωτηθείς για το πώς εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, αλλά και γιατί ξέφυγε τόσο πολύ και καίει το δάσος ακόμη και αυτή την ώρα, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λυκοποριάς, ανέφερε ότι  «δεν έχω εικόνα, διίστανται οι απόψεις, είτε από αμέλεια  είτε από εμπρησμό. Το θέμα είναι ότι η περιοχή εδώ είχε πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι αυτόν τον αέρα, ο οποίος δυστυχώς μεγάλωσε την πυρκαγιά για έγινε ανεξέλεγκτη».

Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές της Πυροσβεστικής, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Ο ένας τραυματίας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού.

Μηνύματα του 112 για εκκένωση περιοχών

Νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη κι Άνω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου λόγω της πυρκαγιάς. Ειδικότερα μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών καλώντας τους να απομακρυνθούν από αυτές και να κατευθυνθούν προς Σοφιανά- Ρέθι Ξυλοκάστρου.

«Τραγική για δεύτερη ημέρα η κατάσταση – Έχουν καεί σπίτια»

«Η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος.

Όπως προσθέτει, «υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής». Μάλιστα, όπως περιγράφει ο Βλάσης Τσιώτος, «έχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα».

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, ο Βλάσης Τσιώτος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες», ενώ όπως συμπλήρωσε, «είναι λίγα σχετικά τα σπίτια που έχουν καεί».

❗️Δείτε σε απεικόνιση το μέγεθος της καταστροφής, από τα σημεία που έχει περάσει η πυρκαγιά τις τελευταίες 38 ώρες….

Posted by Forecast Weather Greece on Monday, September 30, 2024

Ο καπνός από τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο κάλυψε τον ουρανό της Αττικής

Την ώρα που οι δυνάμεις τις πυροσβεστικής δίνουν σκληρές μάχες με τις φλόγες και η φωτιά έχει μπει στα όρια της Αχαΐας, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου βλέπουν στον ουρανό τον πυκνό καπνό.