Στάση εργασίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Χανίων, κάνοντας λόγο για προβλήματα στη στελέχωση του ιδρύματος, εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, ανεπαρκή φύλαξη, αλλά και το ενδεχόμενο να κλείσουν κλινικές.

Κατά την διάρκεια της στάσης εργασίας, από 11 το πρωί έως και τη 1 το μεσημέρι, συγκεντρώθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι στην είσοδο του νοσοκομείου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων, Βαρδής Γεωργιακάκης, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι «αδικαιολόγητη η εικόνα του νοσοκομείου και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Ο αριθμός των καθαριστριών μειώνεται, από τα 70, περίπου, άτομα που θα έπρεπε να εργάζονται στο νοσοκομείο και αυτή την περίοδο έχουμε το μισό προσωπικό, γύρω στα 35 άτομα και πέντε άτομα στις δομές ψυχικής υγείας. Το νοσοκομείο βρωμάει και αυτό δεν τιμάει κανέναν. Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα κάνουν τη δουλειά τους, δουλεύουν δύο και τρία πόστα η κάθε μία, ενώ για όλο το βράδυ υπάρχει μόνο μία καθαρίστρια σε όλο το νοσοκομείο».

Ο κ. Γεωργιακάκης, ζήτησε να υπάρξει στελέχωση του νοσοκομείου, επισημαίνοντας πως «χρειαζόμαστε επαρκές προσωπικό μόνιμο ή επικουρικό, όχι με εργολαβίες». Πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει το καθεστώς ομηρίας των καθαριστριών, είπε ότι οφείλονται εκατοντάδες ρεπό και μέρες άδειας στο προσωπικό καθαριότητας, «που δεν μπορούν να τα πάρουν, αλλά και δεν μπορούν και να παραιτηθούν γιατί αν παραιτηθούν θα τα χάσουν όλα».

«Οι συνάδελφοι εργάζονται με εξαντλητικές συνθήκες εργασίας» τόνισε ο κ. Γεωργιακάκης, ενώ σχετικά με τη φύλαξη του νοσοκομείου, έκανε λόγο για ανασφαλές περιβάλλον, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος στην πύλη ώστε ν ελέγχει ποιος μπαίνει. «Φανταστείτε λοιπόν το νοσοκομείο μας το βράδυ, που και τα πολλά φώτα δεν δουλεύουν, είναι χαλασμένα, να μην έχει την επαρκή φύλαξη που χρειάζεται αυτό το κτίριο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «συχνά αντιμετωπίζουμε φαινόμενα βίας».

Οι καθαρίστριες και οι εργαζόμενοι στη φύλαξη ζήτησαν να πάψει το καθεστώς των τρίμηνων συμβάσεων που εδώ και χρόνια ακολουθείται στην εργασιακή τους σχέση με το νοσοκομείο Χανίων και να μονιμοποιηθούν. Τόνισαν επίσης ότι λόγω της κούρασης, καλύπτοντας περισσότερα πόστα εργασίας από αυτά που τους αναλογούν, καθαρίζουν μόνο τις τουαλέτες και ό,τι είναι αναγκαίο στα δωμάτια νοσηλείας. Σύμφωνα με την Χρυσούλα Φραγκούλη, εργαζόμενη στην καθαριότητα, «υπάρχουν εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, πολλές φορές δεν μπορούμε να πιούμε ούτε νερό μέχρι να σχολάσουμε… χρειάζεται η παρέμβαση της διοίκησης γιατί σε όλο το νοσοκομείο για τη νυχτερινή βάρδια, μόνο μία εργαζόμενη εξυπηρετεί την καθαριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Για τα προβλήματα στο ΤΕΠ μίλησε η πνευμονολόγος Χρυσούλα Κατράκη, η οποία είπε ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα ομοιάζει με «ξέφραγο αμπέλι, που μπορεί όποιος θέλει να μπαίνει χωρίς έλεγχο».

Για το ΤΕΠ είπε πως «τα προβλήματα τα έχουμε πει 500 φορές, έχουμε γίνει γραφικοί. Το ΤΕΠ οδηγείται σιγά-σιγά σε κατάρρευση, έχουμε μείνει δύο επιμελητές για να καλύπτουμε το μήνα στα πρωινά ωράρια. Πληροφορούμε ότι από αύριο, ίσως δεν κατέβει στο χειρουργικό κανείς συνάδελφος ειδικευόμενος, λόγω ότι υπάρχει έλλειψη».

Είπε μάλιστα πως υπάρχει το ενδεχόμενο να κλείσει η μία χειρουργική, από τις δύο που υπάρχουν, «σε σύντομο διάστημα και όπως καταλαβαίνετε τα προβλήματα είναι τεράστια. Όσοι έχουμε απομείνει, έχουμε εξαντληθεί. Σιγά-σιγά θεωρώ ότι και εμείς θα φύγουμε».

Πηγή: ΑΠΕ