Μια Ελληνίδα, η Σύλβια Μάρκο, αναδείχθηκε ως νοσηλεύτρια της χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας στην εκπομπή PRIME του ΕΡΤNews, περιέγραψε την προσωπική της πορεία και τις επαγγελματικές της εμπειρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

«Έφυγα τον Αύγουστο του 2020, εν καιρώ κορονοϊού. Θεωρώ ότι είναι αυτό που σκέφτονται όλοι, ότι απλά θέλω να φύγω για μια καλύτερη ποιότητα ζωής», είπε αρχικά η Σύλβια Μάρκο.

 «Είχα δει και άλλους συναδέλφους που είχαν φύγει στο εξωτερικό και τους άκουγα πόσο καλύτερα είναι φυσικά», είπε, ενώ τόνισε ότι «καμία χώρα δεν είναι παράδεισος», αλλά η απόφαση της να μεταβεί στο εξωτερικό έχει αποδειχτεί σωστή για εκείνη.

Η συνάντησή της με τον Βρετανό πρωθυπουργό

Η αναγνώριση της απόδοσής της ήρθε με την πρόσκληση να συμμετάσχει σε ομιλία του πρωθυπουργού, γεγονός που αρχικά της φάνηκε απίστευτο. «Μεγάλη τιμή αρχικά όταν έλαβα το μέιλ ότι είμαι καλεσμένη στην ομιλία του πρωθυπουργού. Λέω εντάξει, μου κάνουν πλάκα, λέω κάποιο σπαμ είναι; Τελικά δεν ήταν».

Στη συνάντηση με τον Άγγλο πρωθυπουργό, η Σύλβια Μάρκο αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «ήθελε πραγματικά να ακούσει» και «δεν με διέκοψε καθόλου». Η ίδια τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι παγκόσμιες και ανέφερε ότι «όταν εγώ δεν μπορώ να στείλω τον ασθενή σπίτι του, γιατί μπορεί να χρειάζεται το νοσηλευτή στο σπίτι, το οποίο δεν υπάρχει λόγω έλλειψης προσωπικού».

Σημαντική η αξιολόγηση της δουλειάς μας

 «Όταν πας στο εξωτερικό, όταν κάποιος πάει στο εξωτερικό αλλάζει η νοοτροπία. Εγώ στο δημόσιο δουλεύω, αλλά εκεί ξέρεις ότι μπορεί να τη χάσεις τη δουλειά σου αν κάνεις κάτι λάθος», είπε η νοσηλεύτρια, επισημαίνοντας ότι «η αξιολόγηση» που υπάρχει στο εξωτερικό είναι κάτι που λείπει από το ελληνικό σύστημα.

«Οι συνάδελφοί μου και εγώ ψηφίσαμε ποιον θεωρούμε ως υπόδειγμα, και έτσι πήρα και την αναβάθμιση. Τον Γενάρη που μας πέρασε», πρόσθεσε. «Αν εγώ αποφασίσω να κάτσω και να πω στους μαθητές μου κάνε αυτό, κάνε εκείνο, χωρίς να σου δείξω, χωρίς να δείξω κάτι, κι αυτό είναι φάουλ». Στην Ελλάδα, όπως εξήγησε, «αυτό είναι αποδεκτό».

Η Σύλβια Μάρκο επεσήμανε τη σημαντικότητα της υποστήριξης της ομάδας και της διαρκούς προσπάθειας βελτίωσης. «Εδώ όλοι μας δουλεύουμε μαζί, αλλά αν δούμε κάτι, θα σε πάρω στην άκρη και θα σου πω ξέρεις κάτι; Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σύνελθε λίγο».