Δορυφορικές εικόνες που επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του Climatebook δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την κατάσταση στη λίμνη Κάρλα πέρυσι λίγες μέρες μετά την έλευση της κακοκαιρίας Daniel (στις 20 Σεπτεμβρίου 2023), και φέτος ένα χρόνο μετά (στις 4 Σεπτεμβρίου 2024).

Όπως σημειώνεται, ακριβώς ένα χρόνο πριν (στις 5 – 8 Σεπτεμβρίου 2023) η κακοκαιρία Daniel -η πιο καταστροφική και πολύνεκρη κακοκαιρία στη Μεσόγειο- λάμβανε χώρα στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της τεράστιες καταστροφές στον κάμπο της Θεσσαλίας με εκατομμύρια στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Μέσα στις πλημμυρισμένες εκτάσεις και η περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλίας και κυρίως η περιοχής της λίμνης Κάρλα όπου ξανά σχηματίστηκε η λίμνη που είχε αποξηρανθεί πριν αρκετά χρόνια, με την έκτασή της στις 20 Σεπτεμβρίου 2023 να φτάνει περίπου τα 190 χιλιάδες στρέμματα.

Ένα χρόνο μετά την κακοκαιρία Daniel φαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος των πλημμυρισμένων εκτάσεων στη λίμνη Κάρλα στέγνωσε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμένεται, ενώ ένα μικρό τμήμα της παραμένει ακόμα πλημμυρισμένο. Επιπλέον, στα σημεία όπου οι πλημμυρισμένες εκτάσεις έχουν στεγνώσει η υποβάθμιση του εδάφους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.