Βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Πέμπτη 29/08, πρώτη ημέρα της καιρικής αστάθειας που ενισχύεται από την παρουσία ψυχρής λίμνης στην περιοχή των Ανατολικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και πιθανώς τα ορεινά τμήματα της Κρήτης. Τα φαινόμενα στα ορεινά ηπειρωτικά ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Συνιστάται προσοχή σε ακτές και παραλίες λόγω της πιθανότητας εκδήλωσης «μπουρινιών» κυρίως στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις πρώτες βραδινές ώρες.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται για τον νομό Θεσσαλονίκης και κυρίως τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής. Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται το μεσημέρι και το απόγευμα της Πέμπτης 29/08.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33-35 °C στα ηπειρωτικά και τους 31-34 °C στις νησιωτικές περιοχές ενώ οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 4-5 μποφόρ. Σημειώνεται εδώ ότι κατά τις ώρες εκδήλωσης καταιγίδων οι άνεμοι θα συνοδεύονται πιθανώς από ισχυρές ριπές.

Ποια μέρα αναμένονται τα δύσκολα στην Αττική

Η αστάθεια αναμένεται τις απογευματινές και τις πρώτες βραδινές ώρες, ενώ «δεν αποκλείεται εκεί προς το απόγευμα να έχουμε προς τα βόρεια τμήματα της Αττικής. 21:00 η ώρα θα έχει ολοκληρωθεί η όποια αστάθεια στον νομό Αττικής», σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη.

«Είμαστε σε μία εποχή που ευνοούνται και οι χαλαζοπτώσεις, ακόμη και η μεγάλη συχνότητα των κεραυνών», τόνισε ο ίδιος.

Αύριο το απόγευμα και τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένονται μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες και πάλι στα βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής.

«Την Παρασκευή», ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης, «ιδιαίτερα προς την κεντρική, ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα θα ξεκινήσουν τα φαινόμενα νωρίς το πρωί από θαλάσσιες, παραθαλάσσιες εκτάσεις κοντά προς το βόρειο, βορειοδυτικό Αιγαίο, προς τις Σποράδες, τη Χαλκιδική, τις περιοχές προς τον Θερμαϊκό. Καθώς θα ανεβαίνει η θερμοκρασία, προς το απόγευμα θα βλέπουμε την αστάθεια να κινείται πιο εσωτερικά προς ηπειρωτικές εκτάσεις και θα κινείται ιδιαίτερα προς την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα. Προσοχή, προς την περιοχή της Πελοποννήσου, όπου τα προγνωστικά στοιχεία θέλουν μεγάλο όγκο νερού με χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς, ιδιαίτερα στο εσωτερικό της, προς την περιοχή της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, οι οποίες αναμένεται να επηρεαστούν από τα φαινόμενα αστάθειας».

«Το Σάββατο, που θα κορυφώσει τη δράση της αυτή η αστάθεια, για ένα άλλο 24ωρο θα ξεκινήσουν τα φαινόμενα προς το δυτικό, βορειοδυτικό Αιγαίο και προς το απόγευμα θα επεκτείνονται στον ηπειρωτικό κορμό. Δεν αποκλείεται το Σάββατο τα φαινόμενα να είναι έντονα και στον νομό Αττικής».

Την Κυριακή θα περιοριστεί η αστάθεια προς την ανατολική και νότια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, αναμένονται «από τις 12:00 μέχρι τις 19:00 (περίπου) καθημερινά μέχρι την Κυριακή (1/9) φαινόμενα που δυνητικά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα…»

«Δυνητικά στις παρακάτω περιοχές μπορεί να προκληθούν προβλήματα και με μπουρίνια και με τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Από Δευτέρα 2/9 η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα βρεθεί σε επίπεδα πιο υψηλά για την εποχή για αρκετές ημέρες. Αξιόλογες βροχές δεν προβλέπονται την περίοδο αυτή», τονίζει ακόμα σε ανάρτησή του, την οποία συνοδεύει με τον παρακάτω πίνακα: