Σήμερα, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, σε μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης και του Ελληνισμού, πολύς κόσμος εύχεται «Χρόνια Πολλά» και «Καλό Δεκαπενταύγουστο» αλλά δεν είναι λίγοι και όσοι εύχονται «Καλή Παναγιά», σε μία ευχή που μοιάζει να μη βγάζει και πολύ νόημα και προκαλεί αντιδράσεις.

Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις;

Η ημέρα του Δεκαπενταύγουστου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας, όπου τιμάται η Παναγία, η Μητέρα όλων των πιστών, που έχει μία ξεχωριστή θέση στη χριστιανοσύνη.

Η ευχή «Καλή Παναγιά» ακούγεται λάθος σε πολλούς αφού ο επιθετικός προσδιορισμός «καλή» προϋποθέτει και την ύπαρξη «κακής» Παναγιάς, όπως δεν υπάρχει «κακή επιτυχία» ή «κακός παράδεισος» ή «κακή απόλαυση».

Είναι δόκιμο το «Καλή Παναγιά»;

Έτσι όπως ακριβώς χρησιμοποιείται, η ευχή δεν στέκει ούτε λεκτικά ούτε και θρησκευτικά, αφού όπως προαναφέρθηκε, η Παναγία δεν θα μπορούσε να είναι κακή.

Ιστορική και θεολογική διάσταση

Ωστόσο μία εξήγηση που δικαιολογεί τη χρήση της φράσης είναι ότι στην πραγματικότητα εννοούμε «Καλή ημέρα της Παναγίας», συντομευμένα, παραλείποντας δηλαδή κάποιες λέξεις.

Ακόμη, παραδοσιακά, κάποιοι χρησιμοποιούν την έκφραση για να ευχηθούν καλό προσκύνημα σε ιερούς ναούς που είναι αφιερωμένοι στην Παναγία ή ή την καλή ολοκλήρωση του τάματος στην Παναγία ή απλώς καλό εορτασμό της ημέρας της Παναγίας.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η λέξη «καλή» έχει συχνά παρόμοια χρήση σε άλλες θρησκευτικές γιορτές, αφού λέμε για παράδειγμα «Καλά Χριστούγεννα», «Καλή Ανάσταση» ή «Καλή Πρωτοχρονιά», ευχές που είναι ευρέως αποδεκτές, ακόμα κι αν δεν υπάρχει «κακή» αντίστοιχη.

Αυτό ίσως δείχνει ότι η φράση «Καλή Παναγιά» ακολουθεί ένα παρόμοιο γλωσσικό πρότυπο, όπου το «καλή» τονίζει τον καλό εορτασμό.