Μια σημαντική τετραμερής ευρωπαϊκή στρατιωτική άσκηση πρόκειται να καταργήσει στην πράξη το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Στις 16 Σεπτεμβρίου, Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία θα πραγματοποιήσουν την ετήσια άσκηση «Ευνομία» σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο παράνομο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Για τις ανάγκες της άσκησης, η Αθήνα, όπως αναφέρουν σήμερα «Τα Νέα», έχει ήδη δεσμεύσει δύο περιοχές νοτιοανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την υφαλοκρηπίδα ή τη δικαιοδοσία έκδοσης NAVTEX και ΝΟΤΑΜ.

Η άσκηση αυτή αποτελεί ουσιαστικά αντίδραση στον τουρκικό αναθεωρητισμό, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των συμμετεχόντων χωρών στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου.

Οι συμμετέχουσες χώρες έχουν τη δική τους στρατηγική σημασία: η Γαλλία, ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους της Ελλάδας, και η Ιταλία, της οποίας το ερευνητικό σκάφος «Relume» είχε πρόσφατα επιχειρήσει στην περιοχή, προσδίδουν ιδιαίτερο βάρος στην άσκηση. Αν και οι λεπτομέρειες της φετινής άσκησης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, πηγές αναφέρουν ότι αυτή αποσκοπεί επίσης να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η άσκηση «Μέδουσα» με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και της Γαλλίας.

Η άσκηση «Ευνομία» ξεκίνησε το 2020 ως απάντηση στην ασταθή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει την κοινή δέσμευση των τεσσάρων χωρών για την εφαρμογή και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS). Παράλληλα, ενισχύει τη σταθερότητα στην περιοχή και προστατεύει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Η περσινή συμμετοχή της Ελλάδας περιλάμβανε οκτώ μαχητικά αεροσκάφη, ένα ιπτάμενο ραντάρ, μια φρεγάτα, ένα υποβρύχιο και μια μονάδα ειδικών δυνάμεων. Οι γαλλικές και ιταλικές δυνάμεις συνέβαλαν με βαριές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού τους, ενώ το 2020 ελληνικά μαχητικά μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Κύπρο για τους σκοπούς της άσκησης. Η φετινή άσκηση «Ευνομία» διεξάγεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως φάνηκε πρόσφατα στα ανοιχτά της Κάσου, επιβεβαιώνοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει εγκαταλείψει το αναθεωρητικό της δόγμα «Γαλάζια Πατρίδα», που περιλαμβάνει παράνομες ενέργειες όπως το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και ακραίες διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.