Τρεις σεισμοί ταρακούνησαν την Κρήτη σήμερα, Τετάρτη 7/8 το πρωί με τους κατοίκους κυρίως της Μεσαράς να ανησυχούν. «Έχουμε έντονη δραστηριότητα» στην περιοχή επισημαίνει ο σεισμολόγος, Βασίλης Καραστάθης επισημαίνοντας όμως ότι είναι πρώιμο να κάνουμε εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, στις 11:22 το πρωί της Τετάρτης, σημειώθηκε ισχυρή δόνηση της τάξης των 4,4 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 4χλμ και επίκεντρο 62,9 χλμ νότια της πόλης του Ηρακλείου. Μόλις ένα λεπτό αργότερα, ακολούθησε και άλλη δόνηση, ισχυρότερη, καθώς καταγράφηκε στα 4,8 Ρίχτερ. Και αυτή σημειώθηκε σε υποθαλάσσιο χώρο, αλλά με μικρότερο εστιακό βάθος, μόλις 5χλμ και σε απόσταση 57 χλμ από το Ηράκλειο.

Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε και τρίτη σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 8 χλμ και επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων του Δήμου Φαιστού, στο Ηράκλειο.

«Η περιοχή είναι το λεγόμενο ελληνικό τόξο, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής»

«Είναι στην περιοχή νότια του νομού Ηρακλείου, κοντά στους Καλούς Λιμένες. (Συγκεκριμένα) είναι έντεκα χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων του Ηρακλείου» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ιστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Η περιοχή είναι το λεγόμενο ελληνικό τόξο. Είναι νότια της Κρήτης. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερα σεισμογενής. Έχουμε έντονη δραστηριότητα στην περιοχή εκεί. Για τα δεδομένα του τόξου θα μπορούσε να θεωρηθεί μέχρι στιγμής μια φυσιολογική δραστηριότητα. Ωστόσο, καλό να περιμένουμε και τη συνέχεια να δούμε πως θα εξελιχθεί.

Είναι πολύ πρώιμο, ειδικά γι αυτή την περιοχή, να κάνουμε εκτιμήσεις από το πρώτο γεγονός. Και αυτή τη στιγμή είναι δύο σεισμοί με πολύ κοντινή χρονική. Πρακτικά τώρα ξεκίνησε η ακολουθία (…)

Δεν νομίζω ότι θα υπάρχουν ζημιές με αυτό το μέγεθος, και μάλιστα έγινε σε θαλάσσιο χώρο.

Ίσως κάποια οικήματα, κάποιες οικίες, παλιές, αλλά σε αυτή την απόσταση με αυτό το μέγεθος, σε θαλάσσιο χώρο δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε ζημιές» τόνισε ο σεισμολόγος.