Δύο απόφοιτοι του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απέσπασαν το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό λογότυπου που αφορά στη δράση του υπουργείου Πολιτισμού για την ενίσχυση του πολιτιστικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης.
Τα λογότυπα που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Μαξίμη Παπαθανασίου και Ζαχαρίας Φώτος διακρίθηκαν ανάμεσα σε πενήντα υποψηφιότητες στο διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Πολιτισμού, με τίτλο «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών».
Πρόκειται για πρωτοβουλία που έχει στόχο να αναδείξει τη Θεσσαλονίκη ως πολιτιστική μητρόπολη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, να ξαναβρεί η πόλη τη θέση της στα Βαλκάνια ως πρωτεύων τουριστικός προορισμός και να φιλοξενήσει πολιτιστικές ανταλλαγές και δράσεις.
Για την πρωτοβουλία, αλλά και τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με το ΑΠΘ, ο αρμόδιος υπουργός, Παύλος Γερουλάνος, δήλωσε ότι «η ιδέα να διοργανώσουμε διαγωνισμό με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ώστε οι ίδιοι οι φοιτητές να φιλοτεχνήσουν το λογότυπο που θα δώσει σχήμα στο Σταυροδρόμι, είχε εξαρχής στόχο να αναδείξει τη Θεσσαλονίκη ως πόλη των κατοίκων της, πόλη των νέων δημιουργών της. Το Σταυροδρόμι των Πολιτισμών γίνεται σημείο συνάντησης της πόλης με τους νέους, την ιστορία, τη διαχρονική πολυπολιτισμικότητα που χαρακτηρίζει την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε αυτή τη νέα προσπάθεια έχει ρόλο κομβικό ως φυτώριο καινοτομίας και κιβωτός της γνώσης. Ως συνεργάτες πλέον όλοι, κινητοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο κάθε δημιουργική ομάδα της Θεσσαλονίκης, θα καταφέρουμε να αναδείξουμε την πόλη ως πύλη των μεγάλων πολιτισμών του κόσμου προς την Ευρώπη».
Για μια πολύ σημαντική συνεργασία μεταξύ του ΑΠΘ και του υπουργείου Πολιτισμού κάνει λόγο από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Γιάννης Μυλόπουλος, σημειώνοντας ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και με άλλες δράσεις, που θα ανακοινωθούν σύντομα, ενώ την κοινή πρωτοβουλία χαιρετίζει ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού και πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Γιώργος Παπακώστας.
Στην πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού θα συμμετάσχουν δεκάδες φορείς της Θεσσαλονίκης (μουσεία, θέατρα, ορχήστρες, μουσικοί, ομάδες χορού, δημιουργοί, φορείς, ινστιτούτα μελέτης, πανεπιστήμια κ.ά.), που θα δημιουργήσουν ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραστάσεις, εκθέσεις, ανταλλαγές, αφιερώματα κ.ά., και οι οποίοι θα συνεργάζονται με αντίστοιχους φορείς της εκάστοτε φιλοξενούμενης χώρας ή περιοχής.
Για το τρέχον έτος φιλοξενούμενη χώρα είναι η Μέση Ανατολή, το 2012 τα Βαλκάνια και της επόμενες χρονιές μέχρι το 2015 η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Ένα ειδικό λογότυπο θα συνοδεύει το γενικό και θα αλλάζει κάθε χρόνο ανάλογα με την τιμώμενη χώρα.
Την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού για το καλύτερο λογότυπο είχε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και απευθυνόταν σε φοιτητές και απόφοιτους των τριών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της πόλης (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΤΕΙΘ), σε σπουδαστές των ΙΕΚ και των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης. Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν καθηγητές των δύο πανεπιστημίων, διακεκριμένοι επαγγελματίες και εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού.
Το δεύτερο βραβείο απέσπασε ο Αργύριος Παρασκευάς, φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, και το τρίτο βραβείο από κοινού η Αθηνά Κωνσταντινίδου και η Φωτεινή Κωνσταντινίδου, φοιτήτριες του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Δύο έπαινοι δόθηκαν για τις εργασίες τους στην Βαρβάρα – Βασιλική Κωνσταντινίδου, σπουδάστρια του κλάδου Γραφιστικής του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών ΑΚΤΟ, και στην Ελένη Κομπατσιάρη, αρχιτέκτονα, απόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Τα βραβεία των επιτυχόντων αντιστοιχούν σε ταξίδια εφτά, πέντε και τριών ημερών αντίστοιχα, σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Ιορδανία.