Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατά πολύ τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ήδη πάνω από 200 γυναίκες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους το panic button.

Η υπεύθυνη Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής, Αναστασία Ηλιοδρομίτη, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένα θύμα, όταν υποστεί ενδοοικογενειακή βία και γιατί πρέπει να απευθυνθεί σε αυτό το τμήμα.

«Το τμήμα μας λειτουργεί έναν χρόνο, εδώ στην Καλλιθέα. Στην Αττική υπάρχουν 6 αντίστοιχα τμήματα, κάθε διεύθυνση έχει το δικό του Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, και τώρα πια λειτουργούν 63 επιχειρησιακά γραφεία. Εμείς εδώ είμαστε για να ακούσουμε τα θύματα και να τους κάνουμε να αισθανθούν ασφάλεια. Προσπαθούμε να πάρουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Αν υπάρχουν ανήλικα, υπάρχουν παιχνίδια ώστε να απασχολούνται όσο γίνεται η κατάθεση. Αν υπάρχει σωματική κακοποίηση, της δίνουμε (σ.σ. της γυναίκας) ιατροδικαστική εξέταση προκειμένου να εξεταστεί και τη συνοδεύουμε εμείς, εάν το θέλει. Τα γραφεία είναι όλο τα 24ωρο ανοιχτά και οι αστυνομικοί εδώ είναι εκπαιδευμένοι. Αφού πάρουμε την κατάθεση, μπορούμε να περάσουμε στην τοποθέτηση του panic button, εάν το θέλει. Η εγκατάσταση γίνεται με ένα barcode από εμάς».

Η Κωνσταντίνα Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ., ανέφερε πως πλέον δίνεται η δυνατότητα panic button και σε άντρες.

«Είναι περισσότερα από 200 τα άτομα που το έχουν εγκαταστήσει, ενώ πάνω από 100 το έχουν πατήσει. Η εγκατάσταση γίνεται εντός της αστυνομικής υπηρεσίας και μέσω αυτού μπορούμε να τις εντοπίσουμε όπου και αν βρίσκονται. Τα safe house είναι πάνω από 20 στη χώρα, όπου είναι δομές που φυλάσσονται από την αστυνομία. Κάθε θύμα μένει μόνο του και μπορούν να φιλοξενηθούν και τα παιδιά της. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5 παιδιά που μένουν σε safe house μαζί με τις μητέρες τους».