Για 16 ολόκληρες μέρες έμεινε πάνω από τη χώρα ο καύσωνας ανεβάζοντας τη θερμοκρασία κατακόρυφα και δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα για τους πολίτες. Ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές ξεπερνούσε και μάλιστα κατά πολύ τους 40 βαθμούς, ενώ τη νύχτα ο υδράργυρος παρέμενε σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Πλέον η θερμοκρασία φαίνεται να υποχωρεί, καθώς σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Alpha, Γιώργο Τσατραφύλλια, πλησιάζει ένας «πολικός αεροχείμαρρος», ο οποίος όμως θα φέρει δροσιά με το… σταγονόμετρο, καθώς και καταιγίδες, ενώ ενδέχεται τον Αύγουστο να σημειωθεί νέα θερμή εισβολή.

Πιο συγκεκριμένα σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook αναφέρει:

«Δροσιά με το σταγονόμετρο και μπουρίνια φέρνει ο πολικός αεροχείμαρρος. Θα έρθει άλλος καύσωνας;

Μετά από τον εξαντλητικό και 15νθήμερο περίπου καύσωνα, ενεργοποιείται η μεταφορά ψυχρότερου αέρα στην περιοχή μας με τη βοήθεια του πολικού αεροχείμαρρου (ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα) με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να παρουσιάσει πτώση τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, η πτώση της θερμοκρασίας (η οποία δυστυχώς δεν θα διαρκέσει πολύ) εκτός από τις ανάσες δροσιάς θα προκαλέσει δυνητικά και επικίνδυνες καταιγίδες.

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την πτώση της θερμοκρασίας θα είναι της τάξης των 6-8 βαθμών μέχρι την Παρασκευή. Από το Σαββατοκύριακο σταδιακά θα αρχίσει να ξανά ανεβαίνει (ΟΧΙ σε ανυπόφορα επίπεδα).

Ενδεικτικά:

ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΑΘΗΝΑ 38 37 35 34
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 35 33 32 32
ΠΑΤΡΑ 36 34 32 31
ΛΑΡΙΣΑ 36 35 32 32
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 33 32 31 31

Σε σχέση με τα μπουρίνια, τις καταιγίδες (πιθανών με έντονη κεραυνική δραστηριότητα) και τις χαλαζοπτώσεις, οι περιοχές που πρέπει να επιδείξουν την απαιτούμενη προσοχή κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας είναι:

ΤΡΙΤΗ: ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΣΤΕΡΕΑ, ΛΕΥΚΑΔΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΚΥΡΙΩΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ), ΘΡΑΚΗ, ΒΟΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ: ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Σε σχέση με την εξέλιξη του καιρού, ο Ιούλιος φαίνεται να μας αποχαιρετά με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες για τις βορειότερες ηπειρωτικές περιοχές και με περισσότερη ζέστη (2-4 βαθμούς πάνω από τα κανονικά) για τις υπόλοιπες.

Τέλος, 6 παγκόσμια προγνωστικά κέντρα συγκλίνουν στην άποψη ότι η πιθανότητα ο φετινός Αύγουστος να είναι πιο θερμός από τα συνηθισμένα είναι πάνω από 60-70%.

Άρα δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να έχουμε και άλλο επεισόδιο καύσωνα».