Σε συμβολική κατάληψη της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης προέβησαν σήμερα δεκάδες μηχανικοί της Κεντρικής Μακεδονίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαξίωση, όπως υποστηρίζουν, των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών, την ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου και τα προβλήματα που προκαλεί η άνευ προετοιμασίας εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Επίσης, οι μηχανικοί διαμαρτύρονται για την προωθούμενη κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών τους, στο πλαίσιο του ανοίγματος των «κλειστών επαγγελμάτων», καθώς αυτή θα σηματοδοτήσει, όπως λένε, τόσο την υποβάθμιση της ποιότητας των έργων, όσο και την απώλεια εσόδων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κ. Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Τάσος Κονακλίδης, «αν η ελάχιστη αμοιβή των μηχανικών καταργηθεί, πολλοί επαγγελματίες θα οδηγηθούν εκτός αγοράς εργασίας, λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού και το δημόσιο θα χάσει περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως, μόνον από μη είσπραξη φόρων, συν 12 εκατ. από απώλεια εισφορών του ασφαλιστικού συστήματος. Άλλα 12 εκατ. θα χαθούν για το ΤΕΕ και περίπου 6 εκατ. για τις πολυτεχνικές σχολές, καθώς μέρος των εισφορών των μηχανικών- μελών του ΤΕΕ πηγαίνει στην ενίσχυση των πολυτεχνικών σχολών».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε εκ νέου σήμερα ότι καμία κοινοτική οδηγία δεν κατατάσσει το επάγγελμα του μηχανικού στα «κλειστά». Όπως είπε, το επάγγελμα των μηχανικών δεν είναι «κλειστό», αφού σ’ αυτό μπορεί να εισέλθει οποιοσδήποτε πληροί τα τυπικά προσόντα, χωρίς ποσοτικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς.

«Η μη διαπραγμάτευση των μηχανικών για τα θέματα των ελαχίστων αμοιβών δεν αφορά συντεχνιακό αίτημα αλλά την ποιότητα των μελετών και των ιδιωτικών κατασκευών», τόνισε ο κ. Κονακλίδης και ξεκαθάρισε ότι η συμβολική κατάληψη της Πολεοδομίας έγινε προκειμένου να αναδειχθούν οι δυσλειτουργίες που υπάρχουν, καθώς δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες.

Για την Τετάρτη, εξάλλου, έχει προγραμματιστεί από το ΤΕΕ/ΤΚΜ κατάληψη των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ Θεσσαλονίκης.