«Εάν θέλουν να περάσει η λύση της καταστολής, να ξέρουν πως είμαστε δύσκολοι αντίπαλοι. Το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν». Με αυτά τα λόγια απάντησε ο Νίκος Γιαννόπουλος, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, στις «φωνές» που υποστηρίζουν την επέμβαση της αστυνομίας στη Νομική Σχολή, προκειμένου να απομακρυνθούν οι μετανάστες.
Σε συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε πριν λίγο, οι ομιλητές, ανάμεσά τους και εκπρόσωπος των μεταναστών, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα. Απαντώντας στην πρόταση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών να εγκαταλείψουν οι μετανάστες το ανακαινισμένο κτίριο της Νομικής, ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε πως «εδώ δεν γίνεται καμία εκπαιδευτική διαδικασία». Οι γιατροί πιστοποιούν πως δεν υπάρχουν υγειονομικοί κίνδυνοι, ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, και διευκρίνισε πως «οι μετανάστες δεν ήρθαν εδώ γιατί ήταν άστεγοι αλλά γιατί χρειάζονται ένα κέντρο αγώνα». Επέλεξαν τη Νομική για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να είναι συντονισμένη η κινητοποίησή τους, διευκρίνισε. Στις όποιες συζητήσεις γίνουν για το θέμα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης απαιτεί να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των απεργών.
Ζητούν να εισακουστούν τα αιτήματά τους
Την αποφασιστικότητα των μεταναστών να παραμείνουν στη Νομική επανέλαβε ο Ρασίντ, εκπρόσωπός τους. «Είμαστε σε αυτό τον αγώνα. Κατάληψη δεν κάνουμε. Πίσω δεν κάνουμε. Προχωράμε μαζί χέρι-χέρι», είπε.
Οι μετανάστες εργάζονταν στην Κρήτη και οι περισσότεροι ήταν ανασφάλιστοι
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μουζάλας μέλος των Γιατρών του Κόσμου, σημείωσε ότι η οργάνωση αναλαμβάνει την υγειονομική κάλυψη των μεταναστών και την τήρηση των κανόνων υγιεινής, ενώ εξέφρασε την στήριξη των Γιατρών του Κόσμου στα αιτήματα των μεταναστών, τα περισσότερα από τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν, όπως είπε.
Το γεγονός ότι δεν πρόκειται για κατάληψη της Νομικής Σχολής και ότι η αδικία που βιώνουν ώθησε τους μετανάστες στην απόφαση να καταλύσουν στη Νομική, τόνισε και ο γιατρός Σάββας Μιχαήλ, προσθέτοντας πως «τα παιδιά τα θεωρούμε αδέλφια μας. «Δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα που τους πετάει, αλλά και αυτή που τους αγκαλιάζει», σημείωσε.
Ο Σάββας Μιχαήλ
«Η μόνη λύση είναι η νομιμοποίηση», τόνισε από την πλευρά του ο Μάρκος Χατζησάββας, εκπρόσωπος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης και πρόσθεσε ότι αυτοί άνθρωποι δουλεύουν και δεν είναι άστεγοι. «Το κράτος πρέπει να σοβαρευτεί για το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και ειδικά για τους 300 μετανάστες που βρίσκονται στη Νομική», κατέληξε.
Ο Μάρκος Χατζησάββας