Καυτός αναμένεται ο φετινός Ιούλιος, ο οποίος φαίνεται ότι θα κινηθεί στα χνάρια του Ιουνίου, που έσπασε ρεκόρ.

Σύμφωνα με το meteo, αιτία της παρατεταμένης διάρκειας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα είναι η ασυνήθιστη ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, με βαθιές υφέσεις να συνεχίζουν να επηρεάζουν τη δυτική Ευρώπη και να ευνοούν τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την περιοχή μας.

Το γράφημα παρουσιάζει 32 προγνωστικά σενάρια από τις 9 έως τις 24 Ιουλίου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ. πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετούμε την πορεία των αερίων μαζών.

Όπως φαίνεται, προβλέπονται μεγάλες θετικές αποκλίσεις τιμών θερμοκρασίας από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020 σχεδόν από το σύνολο των σεναρίων, ιδιαίτερα μετά τις 14 Ιουλίου. Χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι ότι η μέγιστη ημερήσια τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπερνά καθημερινά τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές της χώρας μας, φτάνοντας σε επίπεδα 6-8 °C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Κολυδάς: Έρχεται ζέστη διαρκείας το δεύτερο 10ήμερο του Ιουλίου

Για παρατεταμένο καύσωνα, με τη θερμοκρασία να φτάνει και να ξεπερνάει τους 41 βαθμούς στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, κάνει λόγο ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μέσω ανάρτησής του.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα μετατρέψει τη χώρα σε «καμίνι», καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν κυρίως στη δυτική ηπειρωτική χώρα και τη Θεσσαλία. Κατά τόπους το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Ο Θοδωρής Κολυδάς τονίζει ότι αν και δεν προβλέπονται ιδιαίτερα ακραίες τιμές, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε επίπεδα περίπου κατά 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, οι περιοχές που δεν θα ταλαιπωρηθούν με υψηλές θερμοκρασίες θα είναι κυρίως οι Κυκλάδες και η Βόρεια Κρήτη και αυτό γιατί επηρεάζονται από το μελτέμι που κάνει την ατμόσφαιρα λίγο πιο υποφερτή.

Παράλληλα, τόνισε ότι από την ερχόμενη Παρασκευή το κύμα ζέστης θα γίνει ακόμα πιο αισθητό, καθώς το μελτέμι και η «ανάσα» δροσιάς που φέρνει μαζί του πρόκειται να εξασθενήσει.