Ο καιρός αλλάζει πρόσωπο τις επόμενες ημέρες, με τους βοριάδες να εξασθενούν. Τετάρτη και Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ενώ προβλέπονται και τοπικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά, την Πέμπτη ακόμα και στα νότια ηπειρωτικά, πιθανόν μάλιστα τοπικά ισχυρές, σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Ακραίες αντιθέσεις αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός αυτή την εβδομάδα, προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Γιώργος ΤσατραφύλλιαςΗ θερμοκρασία θα πέσει αρκετούς βαθμούς ενώ έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες που θα «χτυπήσουν» αρκετές περιοχές της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος αυτή η εβδομάδα θα παρουσιάσει τρία πρόσωπα, ενώ σημειώνει ότι μετά τα 40άρια που θα δείξουν τα θερμόμετρα σήμερα, Δευτέρα και αύριο Τρίτη η θερμοκρασία θα πέσει ακόμη και 10 βαθμούς.

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια έχει ως εξής: «Θερμή εισβολή και μετά καταιγίδες και μπουρίνια…

Τρία πρόσωπα θα παρουσιάσει ο καιρός τη νέα εβδομάδα:

Δευτέρα – Τρίτη:

Άνοδος της θερμοκρασίας με το υδράργυρο να αγγίζει τους 37-39 (ίσως και 40 τοπικά) σε Θεσσαλία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία, Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, νότια Κρήτη. Στους 35-37 στην Αττική και στους 32-34 στη Θεσσαλονίκη.

Τετάρτη – Πέμπτη:

Πτώση θερμοκρασίας 8-10 βαθμούς.

Δυνητικά επικίνδυνες καταιγίδες και μπουρίνια με πολλούς κεραυνούς στα ηπειρωτικά.

Παρασκευή – Κυριακή:

Άνοδος της θερμοκρασίας με υποφερτή ζέστη,ηλιοφάνεια και μελτέμια μέχρι 7 μποφόρ.
Καλή Κυριακή!

Υ.Γ : Από το βράδυ πέφτουν οι άνεμοι. Προσοχή σήμερα.Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι δυσμενείς».

"Θερμή εισβολή και μετά καταιγίδες και μπουρίνια …"Τρία πρόσωπα θα παρουσιάσει ο καιρός τη νέα εβδομάδα:…

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Sunday, June 30, 2024

Ακραία θερμός ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού

Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Ιούνιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 σε όλη την χώρα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 4.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιούνιο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Ιουνίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας ο Ιούνιος του 2024 ήταν ένας ακραία θερμός μήνας, ο θερμότερος από το 2010, με τις μέσες τιμές του μήνα να είναι σχεδόν 2-3°C πάνω από τον δεύτερο θερμότερο (Ιούνιος 2012). Πολύ μεγάλες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε όλη την χώρα το πρώτο 15ήμερο και κυρίως σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη στις 10-13 Ιουνίου της τάξης των 10-12°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (44.5°C στις Βουκολιές Χανίων στις 13 Ιουνίου 2024). Μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου μετά τις 20 του μήνα με την παράλληλη επικράτηση μελτεμιού.

Εκτός, των πολλών και συνεχόμενων ημερών με θετικές αποκλίσεις, καταρρίφθηκαν και σημαντικά απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας σε 11 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr με αρχή λειτουργίας τους πριν το 2014. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 11 απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας που καταγραφήκαν τον Ιούνιο 2024.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +4,0 °C, με 29 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 28 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +2,6 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στο 70% των κλιματικών σταθμών οι 29 τουλάχιστον ημέρες από τις 30 του μήνα ήταν θερμότερες από τα κανονικά.

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.