Να ανακτήσει το χαμένο έδαφος αναφορικά με την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροπλάνων είναι αποφασισμένη η Ελλάδα που βλέπει τη γειτονική Τουρκία να προβαίνει εδώ και καιρό σε μαζική παραγωγή drones, τα οποία όχι απλώς χρησιμοποιεί κατά κόρον αλλά και τα εξάγει σε άλλες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας εμφανίζεται έτοιμη να συμπράξει με τη Γαλλία αναφορικά με την παραγωγή του «αόρατου» drone με την κωδική ονομασία Νέρων (nEUROn).

Το μη επανδρωμένο αυτό αεροσκάφος (UAV) διαθέτει χαρακτηριστικά stealth δηλαδή δεν θα είναι ανιχνεύσιμο εύκολα από τα εχθρικά ραντάρ και το συνολικό κόστος παραγωγής του καθενός ανέρχεται στα περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ. Δεν πρόκειται για νέο drone καθώς η παρθενική του πτήση πραγματοποιήθηκε στον Δεκέμβριο του 2012 και στην κατασκευή του συμμετείχε εκτός από τη Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία, η Ελβετία και η Ελλάδα. Εμείς είχαμε σχεδιάσει περίπου το 10% του αεροσκάφους χάρις στη συνδρομή των καταρτισμένων μηχανικών της Διεύθυνσης Μελετών, Έρευνας, Σχεδίασης και Ανάπτυξης Αεροδιαστημικών Συστημάτων και ειδικότερα από τις Διευθύνσεις Αεροκατασκευών και Ηλεκτρονικών της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Εννοείται πως από τότε μέχρι σήμερα που ετοιμάζεται να βγει στην παραγωγή, έχει εκσυγχρονιστεί διαθέτοντας όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Αεροσκάφη nEUROn

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος, Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ετοιμάζεται να προτείνει τη σχετική συνεργασία παραγωγής στους Γάλλους της εταιρείας Dassault Aviation που διαθέτει τα πλήρη σχέδια, ώστε να υλοποιηθεί η σύμπραξη. Εάν επιτευχθεί η σχετική συμφωνία, τότε θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός ξεχωριστού στόλου από τέτοιου είδους drones. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη nEUROn έχουν μήκος 10 μέτρων, εκπέτασμα 12,5 μέτρων, καθαρό βάρος πέντε τόνους και μπορούν να φέρουν εις πέρας αποστολές βομβαρδισμού.

Αεροσκάφη nEUROn

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι εάν στραφούμε στα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τότε δεν θα προχωρήσει η μαζική παραγωγή των ελληνικών «Αρχύτας» και «Γρύπας» που είχαν πολυδιαφημιστεί το προηγούμενο διάστημα. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τους γνωρίζοντες η αλήθεια είναι πως υπολείπονται έναντι των τουρκικών Bayraktar TB2, TB3, Akinci και Kizilelma.

Αεροσκάφη nEUROn

Πηγή φωτογραφιών: Dassault Aviation