Σε οριακό σημείο έχει φτάσει το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμάτων στα δημοφιλή νησιά, λόγω του υπερπληθυσμού που παρατηρείται την περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία χωματερών ή ΧΥΤΑ που δεν πληρούν τους περιβαλλοντικούς όρους και αποτελούν υγειονομικές βόμβες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατάσταση σε τέσσερα νησιά είναι πλέον τερματική, καθώς οι ΧΥΤΑ και οι χωματερές στη Μήλο, τη Σαντορίνη, την Κάλυμνο και την Τήνο έχουν κορεστεί.

Οπως τονίζει ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, ο Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων έχει κλείσει εδώ και 6 ή 7 χρόνια, το έργο του ΧΥΤ έχει χρηματοδοτηθεί από το 2019, ενώ η δημοπράτηση από το 2020, όμως η καθυστέρηση της πρόσληψης αρχαιολόγου έχει φέρει τον δήμο με την πλάτη στον τοίχο.

Το έργο έπρεπε να έχει τελειώσει από τον Νοέμβριο και ενώ έγιναν τέσσερις διαγωνισμοί, ο αρχαιολόγος που απαιτείται προκειμένου να κάνει τις σχετικές μελέτες και να υπογράψει τις εγκρίσεις, προσελήφθη μόλις πρόσφατα. «Πιστεύω, τόνισε ο κ. Μικέλης, ότι το πρώτο κύτταρο του ΧΥΤ Μήλου θα είναι είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, καθώς σήμερα, τα δέματα τοποθετούνται στον δρόμο και σε χώρο του δήμου».