Συνεχίζονται οι έρευνες στην Αμοργό για τον 59χρονο αμερικανό αστυνομικό, ο οποίος πήγε για πεζοπορία στο νησί το πρωί της Τρίτης και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη του.

Ο Άλμπερτ Κάλιμπετ είχε ξεκινήσει για πεζοπορία από την Αιγιάλη στις 7 το πρωί της Τρίτης με προορισμό τα Κατάπολα. Ακολούθησε ένα χαρακτηρισμένο και βατό μονοπάτι, το οποίο όμως για να το διανύσει κανείς με τα πόδια χρειάζεται περίπου 4 ώρες.

«Αυτός κανονικά θα έπρεπε 12-1 το αργότερο να ήταν στα Κατάπολα. Έπαιρνε τηλέφωνο ο φίλος του, έπαιρναν και από την Αμερική οι συγγενείς του και ξεκίνησε από χθες το απόγευμα η αναζήτηση», είπε ο Ελευθέριος Καραΐσκος, δήμαρχος Αμοργού, μιλώντας στην εκπομπή «Live News».

«Από την Αιγιάλη θα πήγαινε μια διαδρομή 20 χιλιόμετρα. Θα πήγαινε με τα πόδια στα Κατάπολα. Η διαδρομή δεν είναι μικρή. Είναι βατή, γιατί είναι το κεντρικό μονοπάτι του νησιού. Είχε βέβαια και ζέστη χτες», πρόσθεσε.

Πρόκειται για μια απαιτητική διαδρομή, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, όμως ο αμερικανός πρώην αστυνομικός θεωρείται έμπειρος περιπατητής και γνώστης της περιοχής, καθώς δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που επισκέπτεται το νησί.

«Το περίεργο είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο νησί. Το γνωρίζει το νησί, τον γνωρίζει τον τόπο. Δεν είναι εύκολο να χαθεί κάποιος που τα ξέρει (τα μονοπάτια)», είπε η Ελευθερία Ψυχογιού, συντονίστρια ΕΔΟΚ.

«Ο άνθρωπος δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας. Ήταν γυμνασμένος άνθρωπος λόγω του επαγγέλματός του», είπε ο δήμαρχος.

Εθελόντρια που συμμετέχει στις έρευνες μιλά στην εκπομπή του «Mega» για τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται για τον εντοπισμό του. «Σήμερα το πρωί σηκώσαμε drone και ψάχναμε όλες τις πιθανές εκδοχές (μονοπάτια). Δυστυχώς δεν έχουμε βρει κάτι ακόμα».

🔺Αυτή είναι η φωτογραφία του 59χρονου Αμερικάνου που αγνοείται από χθες το μεσημέρι . Ακολουθούσε την διαδρομή από την…

Posted by Δήμος Αμοργού on Wednesday, June 12, 2024

Η τελευταία επικοινωνία με την αδελφή του

Η τελευταία επικοινωνία που είχε ο 59χρονος ήταν με την αδελφή του το πρωί της Τρίτης στις 7:20, όταν της έστειλε φωτογραφία με την πινακίδα από το μονοπάτι.

Δύο ώρες μετά, γύρω στις 9.30, εθεάθη στον Ασφοντυλίτη, μια περιοχή στα μισά της διαδρομής, απ’ όπου αγόρασε από ένα μαγαζί ένα αναψυκτικό και συνέχισε την πορεία του.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που τον είδε κάποιος στο νησί.

Το χρονικό της εξαφάνισης του 59χρονου

Ο 59χρονος πρώην αστυνομικός, που είναι κάτοικος Λος Άντζελες, έκανε διακοπές στην Αμοργό με έναν έλληνα φίλο του.

«Έρχεται χρόνια στην Αμοργό ο συγκεκριμένος. Είχε έρθει με έναν φίλο του, έμεναν στην Αιγιάλη και ήταν να έρθουν να μείνουν στα Κατάπολα, που μένουν συνήθως. Έφυγε ο φίλος του το πρωί με το αμάξι, πήγε στα Κατάπολα και τον περίμενε. Θα ερχόταν από το μονοπάτι εκείνος», είπε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του φίλου του, ο 59χρονος θα έπρεπε να φτάσει στα Κατάπολα γύρω στις 12 το μεσημέρι. Κάτι που δεν έγινε.

Βλέποντας πως η ώρα περνά, ο φίλος του άρχισε να καλεί στα δύο κινητά που είχε πάνω του, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Γύρω στις 15.20 το μεσημέρι της Τρίτης, όταν ο φίλος του διαπίστωσε ότι δεν είχε φτάσει στα Κατάπολα, ανησύχησε και επιχείρησε επαναλαμβανόμενες τηλεφωνικές επικοινωνίες με αρνητικό αποτέλεσμα.

«Είχε δύο κινητά μαζί του. Δεν ξέρω τι γίνεται με τα κινητά, αν μπορούν να βρουν το στίγμα. Είναι πολύ βατό το μονοπάτι αυτό. Να φανταστείτε πριν ένα μήνα έχουμε αγώνες τρεξίματος, που συμμετέχουν 400 άτομα στο μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού», είπε ο δήμαρχος.

Τι λέει η γυναίκα που τον είδε τελευταία

«9.30 με 10 ήρθε και πήρε ένα νερό. Είχε και μαζί του ένα νερό, που το είχε πιει. Είχε καπέλο και δεν φορούσε μπλούζα. Μου είπε πως θα πάει στη Χώρα. Του είπα: “Πω, είναι μεγάλη η διαδρομή και έχει και ζέστη”. Του είπα αν θέλει ταξί, αλλά μου είπε όχι», περιγράφει η γυναίκα που είδε τελευταία φορά τον αμερικανό τουρίστα.

«Σύμφωνα με την τελευταία μαρτυρία, καταλαβαίνουμε πως δεν ακολούθησε το βατό μονοπάτι, αλλά μέσα στη ζέστη διακινδύνεψε να ανέβει το βουνό. Οι έρευνες του ελικοπτέρου ψάχνουν σε αυτήν την περιοχή. Δεν μας έχουν δώσει το στίγμα του κινητού», σχολίασε η διασώστρια, Ελευθερία Ψυχογιού.