Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ελλάδα, με το εμβόλιο να παραμένει βασικό στοιχείο της πρόληψης.
«Υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ελλάδα καθώς και σε όλη την Ευρώπη και να επισημάνουμε ότι ο κοκκύτης δεν είναι ιός, αλλά ένα βακτήριο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιώσεις, ενώ το βασικό στοιχείο της πρόληψής του γίνεται εδώ και χρόνια μέσω του εμβολίου», είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι κατά καιρούς υπάρχουν εξάρσεις κοκκύτη, όπως και τώρα, ωστόσο δεν είναι στα επίπεδα που βλέπαμε προ της πανδημίας, το οποίο και δεν το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, ότι τα κρούσματα ήταν χιλιάδες.
«Αυτό που συστήνεται είναι οι έγκυες γυναίκες στην 25η με 26η εβδομάδα κύησης μέχρι το τέλος να κάνουν έναν αναμνηστικό εμβολιασμό, ώστε να πάρει το μωρό τα αντισώματα που θα παράγει η μητέρα και να προστατευθεί τους πρώτους μήνες μέχρι να αναπτύξει ανοσία από τα εμβόλια που θα γίνουν στο 2ο-3ο μήνα, αφού θα έχουν γεννηθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τα συμπτώματα ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε: «Τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια σε αρχικές φάσεις, δηλαδή συνήθως εάν κάποιος δεν έχει κάνει καθόλου εμβόλιο, αυτό που παρουσιάζει είναι ένα συνάχι και ίσως να μην έχει καν πυρετική κίνηση. Και μετά από τις πρώτες 2 εβδομάδες αρχίζει ένας εντονότατος βήχας, παροξυσμός, δηλαδή βήχει για αρκετά λεπτά μέχρι που μπορεί να κάνει και εμετό. Στα παιδάκια μπορεί να είναι τόσο βαρύς ο βήχας που μπορεί να καταλήξουν, και γι’ αυτό είχαμε και θανάτους από το συγκεκριμένο βακτήριο σε κάποια μωρά».