«Ο καιρός και τα ρεκόρ του», είναι ο τίτλος ανάρτησης του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, ο οποίος κάνει μια ανάλυση των θερμοκρασιών που καταγράφηκαν χθες, Τρίτη 5 Ιουνίου, στη χώρα μας.

«Η μέτρηση ενός μεγέθους στην περίπτωσή μας της θερμοκρασίας, πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και τηρώντας τα κριτήρια που θέτει η επιστήμη. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει η κατάλληλη συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν συμπεράσματα χρήσιμα για την επιστήμη αλλά και για τους πολίτες – πολιτεία γενικότερα. Αντ’ αυτού πιο πολύ πανικό και σύγχυση προκαλούν», τονίζει, μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα, η ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη έχει ως εξής:

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥΌπως πολλοί θα έχετε καταλάβει έχει ξεκινήσει "δυνατά" η νέα θερμή περίοδος στη χώρα μας και…

Posted by Klearhos Marousakis on Tuesday, June 4, 2024

«Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ

Όπως πολλοί θα έχετε καταλάβει έχει ξεκινήσει “δυνατά” η νέα θερμή περίοδος στη χώρα μας και πριν καλά καλά το ημερολόγιο δείξει την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν για καυτό καλοκαίρι, ζέστες και καύσωνες που δεν θα έχουμε ξανά δει και άλλα σχετικά. Το είδαμε αυτό άλλωστε και πέρυσι όπου από τον Μάιο κιόλας γινόταν λόγος για το καλοκαίρι των 50 βαθμών για να φτάσουμε σε ένα με διάρκεια ισχυρό κύμα ζέστης να κάνουμε πρώτη είδηση τι θερμοκρασία δείξανε τα θερμόμετρα στις λαμαρίνες των αυτοκινήτων, στα σκαλιά της Βουλής αλλά και λίγο πιο δίπλα στην άσφαλτο.

Και γιατί θα πει κάποιος κάθεσαι και γράφεις όλα αυτά? Αφορμή στάθηκε κάτι που έτυχε να διαβάσω πριν από λίγο σχετικά με ένα νέο ρεκόρ που έσπασε ο φετινός Ιούνιος στις πρώτες κιόλας μέρες του όπου στην Ελευσίνα τα θερμόμετρα σήμερα γράψανε 39.3 βαθμούς με το προηγούμενο ρεκόρ να το έχουν τα Τρίκαλα με 39.2 βαθμούς!!!

Βάζω τα θαυμαστικά παραπάνω γιατί πραγματικά εντυπωσιάστηκα για την ακρίβεια στη μέτρηση. 0.1 βαθμός κελσίου διαφορά αρκεί στο χαοτικό σύστημα που λέγεται καιρός για να μιλάμε για ρεκόρ που σπάσανε.

Ας αφήσουμε στην άκρη όμως αυτό το 0.1 και πάμε να δούμε τι έδειξε ένας άλλος μετεωρολογικός σταθμός στην ίδια περιοχή όπου εκεί η θερμοκρασία έφτασε μέχρι 38 βαθμούς κελσίου.

Έρχεσαι λοιπόν και λες….από τη μία σπάνε τα ρεκόρ από την άλλη όμως όχι ρεκόρ δε σπάνε αλλά βρίσκεσαι και 1.2 βαθμούς κάτω από το ρεκόρ.

Η μέτρηση ενός μεγέθους στην περίπτωσή μας της θερμοκρασίας, πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και τηρώντας τα κριτήρια που θέτει η επιστήμη. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει η κατάλληλη συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν συμπεράσματα χρήσιμα για την επιστήμη αλλά και για τους πολίτες – πολιτεία γενικότερα. Αντ’ αυτού πιο πολύ πανικό και σύγχυση προκαλούν».