Έπειτα από αρκετές ημέρες με τον υδράργυρο να κινείται σε υψηλά επίπεδα και την αφρικανική σκόνη να σκεπάζει πολλές περιοχές της χώρας, το σκηνικό του καιρού αλλάζει το Σαββατοκύριακο. Κάποιοι μετεωρολόγοι αναμένουν αστάθεια και κάνουν λόγο για το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης».
Ωστόσο, ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, έχει τις ενστάσεις του και με ανάρτησή του στα social media αναφέρει ότι «η λίμνη δεν θα είναι τόσο ψυχρή».
«Η “ψυχρή λίμνη” που γίνεται λόγος για την αστάθεια του Σαββατοκύριακου δεν είναι και τόσο ψυχρή. Μην αγχώνεστε…», γράφει χαρακτηριστικά και επισυνάπτει τη φωτογραφία μιας λίμνης!
Τι είναι η ψυχρή λίμνη
Σε ανάρτησή του στο «Χ», ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφέρεται στο φαινόμενο «ψυχρή λίμνη» και εξηγεί:
«Κάποιες φορές, όταν πρόκειται να αλλάξει ο καιρός οι μετεωρολόγοι δίνουν εξηγήσεις για τα φαινόμενα που θα επηρεάσουν μια περιοχή. Ορισμένοι, για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών, των ακροατών ή των τηλεθεατών, κάνουν αναφορά σε αυτές τις αλλαγές με τους ειδικούς όρους των φαινομένων ή των τύπων καιρού, όπως π.χ. γίνονται αναφορές για την “ψυχρή λίμνη”, το Rex Blocking, το Ωμέγα Blocking κτλ.
Δεν πρόλαβε να τελειώσει ακόμη η ζέστη και η σκόνη και ήδη στη ζωή μας μπήκε στους τίτλους των ΜΜΕ ο “καιρός της Ψυχρής Λίμνης”, που έρχεται από το Σαββατοκύριακο, για να μας τα κάνει απλά -όπως πάντα- …μούσκεμα!
Σήμερα θα εξηγήσουμε με λίγα λόγια γιατί από τo Σαββατοκύριακο και μετά θα έχουμε άστατο καιρό και τι είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης. Ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό, που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αντίθεση αυτή αλλά και η δυναμική του χαμηλού θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu, CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά. Αυτός είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης».