Σε σταφυλόκοκκο, που βρέθηκε στα σχολικά γεύματα που έφτασαν στη Λαμία, αποδίδεται η μαζική τροφική δηλητηρίαση των 63 μαθητών στη Φθιώτιδα.
Τι είναι, όμως, ο σταφυλόκοκκος, που βρήκε ο ΕΟΔΥ στο φαγητό των παιδιών; Ο σταφυλόκοκκος είναι μεταδοτικός. Συχνά μπορεί να μεταδοθεί από κατοικίδια ζώα, αλλά και εξαιτίας κακής υγιεινής ή από μολυσμένα τρόφιμα.
Ακόμα, μπορεί να μεταδοθεί από επαφή με ανοιχτό τραύμα ή αμυχή ή ακόμα και από είδη οικιακής φροντίδας. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να παρουσιάσει σταφυλοκοκκική λοίμωξη μέσω της πρόσληψης μολυσμένων τροφών από το βακτήριο.
Το βακτήριο staphylococcus aureus απελευθερώνει μια τοξίνη στις τροφές, η οποία προκαλεί εμετό και ναυτία. Συμπτώματα για τα οποία παραπονούνταν οι μαθητές που κατανάλωσαν το σχολικό γεύμα με τα μακαρόνια και τον κιμά.
Οι τροφές που συνήθως ενοχοποιούνται για τροφική δηλητηρίαση, προερχόμενη από σταφυλόκοκκο, είναι: τα αυγά, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι τύποι των μολύνσεων
Ο σταφυλόκοκκος είναι δυνατόν να προκαλέσει πολλούς τύπους μολύνσεων. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί φλεγμονή και απόστημα. Όταν πρόκειται για επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος, εκδηλώνεται με τη μορφή εκζέματος.
Όσον αφορά τις γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο του θηλασμού, τα βακτήρια απελευθερώνονται μέσα στο γάλα και η λοίμωξη ονομάζεται μαστίτιδα. Στην περίπτωση που ο σταφυλόκοκκος εισβάλλει στους πνεύμονες είναι δυνατόν να προκαλέσει πνευμονία. Εάν η λοίμωξη προχωρήσει στο αίμα, τότε μπορεί να προκαλέσει ενδοκαρδίτιδα, δηλαδή βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν δηλαδή προχωρήσει στο αίμα, ο σταφυλόκοκκος μπορεί να καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνος, ακόμη και για την ίδια τη ζωή, καθώς μπορεί να εξαπλωθεί σε πολλά όργανα και να προκαλέσει βακτηριαιμία ή σηψαιμία.
Πώς μπορεί κανείς να προφυλαχτεί
Διαθέσιμο εμβόλιο κατά του σταφυλόκοκκου δεν υπάρχει. Η μόνη προφύλαξη από τον σταφυλόκοκκο είναι η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.
Πρέπει να καθαρίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή τις επιφάνειες, όπου γίνεται η προετοιμασία του φαγητού.
Πρέπει να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι
- μετά την τουαλέτα
- πριν και μετά την παρασκευή του φαγητού
- ύστερα από επαφή με κατοικίδια
- πριν και μετά την επαφή με τραυματισμένο δέρμα
Πρέπει να καλύπτουμε πάντα τυχόν τραυματισμένες περιοχές, ειδικά αν υπάρχει εκροή πύου.