Ένα παιδί με μυοκαρδίτιδα μετά από λοίμωξη από παρβοϊό, νοσηλεύεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ωνασείου, το παιδί μεταφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη στο ΩΚΚ στις 26 Απριλίου και εισήχθη και παρέμεινε στην Παιδοκαρδιολογική/Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έως τη μεταφορά του στον νοσηλευτικό όροφο πριν από λίγες ημέρες. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
Λαμβάνει τη δέουσα αγωγή και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.
Στις 30 Μαρτίου, μεταφέρθηκε ένα άλλο παιδί από τη Θεσσαλονίκη το οποίο βρισκόταν σε ανακοπή κατά την εισαγωγή και στο οποίο έγινε άμεσα τοποθέτηση συσκευής Εξωσωματικής Μεμβράνης Οξυγόνωσης (ECMO). Το παιδί δεν έδειξε σημεία βελτίωσης και κατέληξε την επόμενη ημέρα, 31 Μαρτίου.
Ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, αναφέρθηκε χθες στα συμπτώματα του ιού αλλά και για όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες. Ο κ. Ζαούτης απάντησε στο πόσο πιθανό είναι ένα παιδί με παρβοϊό να παρουσιάσει μυοκαρδίτιδα αλλά και πόσο πιθανό είναι ένα παιδί με μυοκαρδίτιδα να αντιμετωπίσει κίνδυνο για τη ζωή του.
«Είναι σπάνιο ένα παιδί με παρβοϊό να αντιμετωπίσει μυοκαρδίτιδα. Ο παρβοϊός Β19, που είναι ο παρβοϊός που επηρεάζει τα παιδιά και γενικότερα τους ανθρώπους, είναι πάρα πολύ συχνός ιός. Όταν φτάσουμε σε μια ηλικία 60-70 χρονών, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ήδη έχει περάσει αυτόν τον ιό. Δηλαδή, σχεδόν όλος ο πληθυσμός έχει περάσει αυτόν τον ιό», είπε ο καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σχετικά με τα συμπτώματα του ιού, ο κ. Ζαούτης διευκρίνισε: «Ο παρβοϊός στα δύο από τα δέκα παιδιά δεν έχει καθόλου συμπτώματα. Δηλαδή τον περνάνε χωρίς να καταλάβουνε. Στα περισσότερα παιδιά έχει πυρετό, πονοκέφαλο, μπορεί πονόλαιμο και βήχα, αρθρίτιδα, δηλαδή να πονάνε οι αρθρώσεις και το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το εξάνθημα στα μάγουλα του παιδιού, που τα κάνει να φαίνονται κόκκινα».