Mετά τον θάνατο του μόλις 3,5 ετών κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη και την εμφάνιση συρροής περιστατικών παρβοϊού σε παιδικό σταθμό της πόλης, ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μιλά για τα συμπτώματα του ιού αλλά και για όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες.
Ο κ. Ζαούτης απαντά στο πόσο πιθανό είναι ένα παιδί με παρβοϊό να παρουσιάσει μυοκαρδίτιδα αλλά και πόσο πιθανό είναι ένα παιδί με μυοκαρδίτιδα να αντιμετωπίσει κίνδυνο για τη ζωή του. «Είναι σπάνιο ένα παιδί με παρβοϊό να αντιμετωπίσει μυοκαρδίτιδα. Ο παρβοϊός Β19, που είναι ο παρβοϊός που επηρεάζει τα παιδιά και γενικότερα τους ανθρώπους, είναι πάρα πολύ συχνός ιός. Όταν φτάσουμε σε μια ηλικία 60-70 χρονών, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ήδη έχει περάσει αυτόν τον ιό. Δηλαδή, σχεδόν όλος ο πληθυσμός έχει περάσει αυτόν τον ιό», είπε ο καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σχετικά με τα συμπτώματα του ιού, ο κ. Ζαούτης διευκρίνισε: «Ο παρβοϊός στα δύο από τα δέκα παιδιά δεν έχει καθόλου συμπτώματα. Δηλαδή τον περνάνε χωρίς να καταλάβουνε. Στα περισσότερα παιδιά έχει πυρετό, πονοκέφαλο, μπορεί πονόλαιμο και βήχα, αρθρίτιδα, δηλαδή να πονάνε οι αρθρώσεις και το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το εξάνθημα στα μάγουλα του παιδιού, που τα κάνει να φαίνονται κόκκινα».