Όλοι, κάποια στιγμή, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το βούλωμα της μπανιέρας ή του νεροχύτη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο ή δεν μπορούμε να πλύνουμε τα πιάτα αν δεν κάνουμε απόφραξη. Η αποχέτευση μπορεί να μυρίζει άσχημα ή τα νερά να τρέχουν στο πάτωμα του σπιτιού. Φυσικά δεν χρειάζεται να περιγράψουμε το πρόβλημα της φραγμένης λεκάνης της τουαλέτας.

Μαζέψαμε ερωτήσεις που απαντήθηκαν από επαγγελματίες των αποφράξεων αποχετεύσεων  έτσι ώστε να έχετε μία εικόνα του τι θα μπορούσατε να κάνετε μόνοι σας, τι να αποφύγετε και πότε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Μπανιέρα

Σε τι θα πρέπει να είμαι προσεκτικός ώστε να μην βουλώνει η μπανιέρα μου;

Οι τρίχες αποτελούν συνήθως το βασικότερο αίτιο για το βούλωμα μπανιέρας. Μπλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα κουβάρι το οποίο δεν είναι δυνατό να φύγει με το νερό. Αυτή η παγίδα αιχμαλωτίζει και άλλα υλικά οπότε το βούλωμα αναπτύσσεται. 

Μπορείτε να τοποθετήσετε μία μικρή σχάρα ή ένα δίχτυ στο σιφόνι και αφού χρησιμοποιήσετε τη μπανιέρα να το καθαρίζετε ρίχνοντας στον κάδο ότι υλικό έχει μαζέψει. 

Πώς μπορώ να ξεβουλώσω τη μπανιέρα μου με φυσικό τρόπο;

Το μείγμα μαγειρικής σόδας και ξυδιού είναι θαυματουργό. Η αναλογία είναι μισό φλιτζάνι σόδα και ένα φλιτζάνι ζεστό ξίδι. Ρίχνετε στο εσωτερικό του σιφωνιού της μπανιέρας πρώτα τη σόδα και απευθείας από πάνω το ξίδι. Στη συνέχεια, καλύψτε το σιφώνι με μια τάπα. Αφήστε το μείγμα να κάνει την δράση του για μισή ώρα. Ανοίξτε το νερό να τρέξει με την τάπα στην τρύπα έτσι ώστε να γεμίσει η μπανιέρα έως τη μέση. 

Ύστερα από μισή ώρα, κάντε απότομο τράβηγμα της τάπας ώστε να αποστραγγιστεί το νερό με την πίεση το όγκου του νερού που υπάρχει στη μπανιέρα. Αυτή η μέθοδος αφορά μπανιέρες που είναι μερικώς βουλωμένες, δηλαδή το νερό αποστραγγίζεται αργά. Αν έχει φράξει τελείως η μπανιέρα δοκιμάστε αρχικά την μέθοδο της βεντούζας ή την ατσαλίνα.

Λεκάνη τουαλέτας

Πού οφείλεται το βούλωμα της λεκάνης στην τουαλέτα;

Το βούλωμα της λεκάνης της τουαλέτας οφείλεται κυρίως στην απροσεξία και την άγνοια. Δυστυχώς υπάρχει η αίσθηση ότι τα ρευστά αποφάγια (σούπα, φιδές, σάλτσες) μπορούν να πετάγονται μέσα στη λεκάνη, κάτι το οποίο είναι αρκετά επιβαρυντικό για την αποχέτευση της λεκάνης. Τα υλικά που πέφτουν στη λεκάνη είναι διάφορα. Την πρώτη θέση κατέχουν τα μωρομάντηλα ενώ δεύτερα σε κατάταξη είναι τα κρεμαστά αποσμητικά. Άλλα παραδείγματα αποτελούν οι τρίχες, οι πάνες, οι σερβιέτες, το χαρτί τουαλέτας, τα καλλυντικά και τα σαπούνια. Επιπρόσθετα πολλά άτομα έχουν την συνήθεια να πετάνε τις τρίχες των κατοικίδιών τους ύστερα από το μπάνιο ή το κούρεμα. Επίσης, τα παιδιά μικρής ηλικίας συνηθίζουν να ρίχνουν μικρά παιχνίδια.

Νιπτήρας – νεροχύτης

Έχω ανάγκη μια μέθοδο για άμεσο ξεβούλωμα του νεροχύτη μου. Μπορώ να κάνω κάτι;

Τα κύρια αίτια ενός βουλωμένου νεροχύτη κουζίνας είναι συνήθως τα λίπη και λάδια που αδειάζουμε ύστερα από το μαγείρεμα. Με το πέρασμα του χρόνου δημιουργείται εσωτερικά των σωλήνων μια άμορφη μάζα η οποία εμποδίζει το νερό να αποστραγγίζεται γοργά. Επίσης, υπολείμματα από τροφές δημιουργούν πρόβλημα στο αποχετευτικό σύστημα της κουζίνας. 

Ανακατέψτε μισό φλιτζάνι αλάτι μαζί με μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Αδειάστε προσεκτικά όλο το μείγμα μέσα στην τρύπα του νεροχύτη. Αμέσως μετά αδειάστε ένα φλιτζάνι με καυτό νερό (όχι βραστό). Κάνετε την διαδικασία βράδυ ούτως ώστε να επιτρέψετε στο μείγμα να κάνει την δράση του για ώρες. Το επόμενο πρωί ρίξτε άφθονο νερό προκειμένου να καθαριστούν οι σωλήνες. Αν το πρόβλημα είναι μικρού μεγέθους τότε σας διαβεβαιώνουμε πως θα δείτε αποτελέσματα. Αν το πρόβλημα είναι εντονότερο, η απόφραξη γίνεται από μια επαγγελματική εταιρεία αποφράξεων.

Τι μπορώ να ρίξω σε ένα βουλωμένο νεροχύτη για να τον ξεβουλώσω;

Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι φρέσκια μαγειρική σόδα μέσα στην τρύπα του νεροχύτη, κατόπιν ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι. Τοποθετούμε ένα ελαστικό πώμα ή άλλο κάλυμμα τρύπας νεροχύτη πάνω από το άνοιγμα αποστράγγισης (την τρύπα του νεροχύτη). Περιμένουμε 15 λεπτά για να αφήσουμε το ξίδι και τη μαγειρική σόδα να ξεβουλώσει την αποχέτευσή σας. Στη συνέχεια, βγάζουμε το κάλυμμα αποστράγγισης (τάπα) και ρίχνουμε ζεστό νερό στην τρύπα του νεροχύτη για να ξεβουλώσουμε το φράξιμο.

Πότε να ειδοποιήσω επαγγελματίες για το βουλωμένο νιπτήρα;

Υπάρχουν αρκετοί ερασιτεχνικοί μέθοδοι που μπορείτε να εφαρμόσετε έτσι ώστε να εξασφαλίσετε το ξεμπλοκάρισμα ενός βουλωμένου νιπτήρα. Μπορείτε να δοκιμάσετε μόνοι σας με ένα σύρμα, με μια ατσαλίνα ή μια βεντούζα. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα αυτοσχέδιο σκεύασμα από υλικά που διαθέτετε σπίτι. Το μείγμα μαγειρικής σόδας με ξίδι ή ακόμα και η απλή χρήση πολύ ζεστού νερού υπάρχει πιθανότητα να διορθώσει το πρόβλημα. Επίσης, το υγρό πιάτων και το ζεστό νερό βοηθούν πολλές φορές. Αν δεν ευοδώσει κανένας από τους απλούς τρόπους τότε το βούλωμα είναι αρκετά έντονο και θα χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια.

Υδρορροές (λούκια)

Από τι μπορεί να βουλώσει μια υδρορροή;

Φύλλα, κλαδιά, σκουπίδια, χώμα αλλά και οι πιθανές κακοτεχνίες στην κατασκευή της υδρορροής είναι μερικά από τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν υπερχείλιση νερών ή πλημμύρα στον χώρο σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό από τις βροχές θα συναντήσει κάποιο εμπόδιο στην υδρορροή και επομένως, δεν θα ρεύσει προς τους κεντρικούς αγωγούς αλλά αντιθέτως θα επιστρέψει και θα μπει στους εσωτερικούς σας χώρους μέσω όποιας ανοιχτής διόδου βρει στο πέρασμά του. Η στενή διατομή του σωλήνα μπορεί να είναι ένας επιπλέον λόγος.

Μπορώ να καθαρίσω μόνος μου την υδρορροή;

Ο καθαρισμός υδρορροής μπορεί να είναι μια υπερβολικά πολύ κουραστική εργασία αν την αναλάβετε μόνοι σας. Ο μόνος τρόπος να το κάνετε είναι χρησιμοποιώντας ένα λάστιχο για πότισμα. Να ρίξετε δηλαδή νερό με υψηλή πίεση μέσα στην υδρορροή και μετά να την καθαρίσετε ολοκληρωτικά με μια βούρτσα. Για να κάνετε όμως αυτή την εργασία ίσως χρειαστείτε σκάλα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή αφού δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν χτυπήσει προσπαθώντας να καθαρίσουν μια υδρορροή. Επομένως, η πιο ασφαλής μέθοδος είναι με τη χρήση ειδικού εργαλείου για καθαρισμό υδρορροών με τηλεσκοπικό βραχίονα ή καλώντας μια καλή εταιρεία αποφράξεων για να κάνει την δουλειά για εσάς.

ΠΗΓΗ: apofraxeis-vlachos.gr