Μαζικές προσφυγές για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ετοιμάζονται να καταθέσουν οι ενώσεις καταναλωτών, οι οποίες συλλέγουν αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους, που αποφεύγουν μέχρι στιγμής να προσφύγουν μόνοι τους στα ειρηνοδικεία. Η προθεσμία για τη ρύθμιση των οφειλών άνοιξε επισήμως στις 4 Ιανουαρίου. Ωστόσο, μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας είχαν υποβληθεί μόλις τρεις αιτήσεις. Οι τρεις πολίτες, που προσέφυγαν, έλαβαν δικάσιμο για την εκδίκαση των αιτήσεών τους τον Μάιο, ώστε να δοθεί το περιθώριο των δυόμιση μηνών για εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Δύο από τους τρεις δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αναθέσουν σε δικηγόρο την υπόθεσή τους και έσπευσαν μόνοι στο δικαστήριο με έντυπα, που πήραν και συμπλήρωσαν από σελίδες καταναλωτικών οργανώσεων.
Οι υποβληθείσες αιτήσεις αφορούν χρέη από στεγαστικά και από καταναλωτικά δάνεια, αλλά και από πιστωτικές κάρτες. Μία από αυτές, ενός συνταξιούχου, περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά χρέη από πιστωτικές κάρτες, που υπερβαίνουν συνολικά τα 70.000 ευρώ.
Στη μία αίτηση ο ενδιαφερόμενος δηλώνει πλήρη αδυναμία πληρωμής των χρεών του και δεν προτείνει σχέδιο ρύθμισης, στη δεύτερη ο αιτών ζητά από το δικαστήριο να του ορίσει το ελάχιστο δυνατό ποσό, που θα πρέπει να καταβάλλει μηνιαίως στους πιστωτές του και μόνον στην τρίτη αίτηση ο πολίτης προτείνει στο δικαστήριο να αποδεχθεί την πληρωμή ποσού 560 ευρώ μηνιαίως για ανεξόφλητο δάνειο ύψους 126.000 ευρώ.
Αντίστοιχα «μουδιασμένη» δραστηριότητα παρουσιάζεται και στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώ σε εκείνο της Πάτρας δεν έχει γίνει ακόμη ούτε μία προσφυγή.
Σε όλα τα Ειρηνοδικεία, ωστόσο, παρατηρείται καθημερινά προσέλευση δεκάδων πολιτών, οι οποίοι ζητούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία και να παραλάβουν το ειδικό έντυπο, που κατατοπίζει περί την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης.
Στο «μέτωπο» των καταναλωτικών οργανώσεων, η εικόνα είναι διαφορετική. Όπως αναφέρει η εκπρόσωπος της Ένωσης Καταναλωτή «Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), Μαρία Βασιλειάδου, περίπου 680 – 700 μέλη της ένωσης έχουν καταθέσει φακέλους στις τράπεζες για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών τους και διευκρίνισε ότι αυτό μεταφράζεται σε περίπου 3.000 αιτήσεις. Οι περιπτώσεις αφορούν χρέη από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, τα οποία οι δανειολήπτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν, είτε επειδή έχουν μείνει άνεργοι, είτε επειδή έχουν χάσει μέρος του εισοδήματός τους.
Ωστόσο, ουδείς εκ των μελών της ΕΚΠΟΙΖΩ, έχει προσφύγει μέχρι στιγμής στα Ειρηνοδικεία, καθώς η οργάνωση μελετάει, με τη συμβολή δικηγόρων, τις ρυθμίσεις του νόμου.