Στις 17 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» ενάντια στους αντάρτες Χούθι, για την οποία η Ελλάδα έχει προτείνει -μέσω του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, να προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι άλλες δύο υποψήφιες χώρες είναι η Γαλλία και η Ιταλία, όμως σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, η ελληνική πρόταση έγινε «θετικά δεκτή» και φαίνεται πως συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.
Το στρατηγείο της Λάρισας πάντως έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν ως στρατηγείο ευρωπαϊκής επιχείρησης και συγκεκριμένα το 2014, για την επιχείρηση των Γάλλων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Για την επιχείρηση από μια φρεγάτα μέχρι στιγμής έχουν διαθέσει: Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα.
Η Ελλάδα διεκδικεί ταυτόχρονα και τον ρόλο του διοικητή της επιχείρησης. Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να ψηφίσουν ώστε να καθοριστεί ο ρόλος που θα έχει η κάθε χώρα στην επιχείρηση.
Η επιχείρηση θα έχει δύο διοικητές έναν εν όρμω που ενδεχομένως θα βρίσκεται στη Λάρισα και έναν εν πλω, που θα είναι πιθανότατα Γάλλος ή Ιταλός που θα οριστεί και αυτό από ψηφοφορία, ενώ βαρύνουσα σημασία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ θα παίξει το ποια χώρα θα στείλει την πιο προηγμένη τεχνολογικά φρεγάτα.
«Θετικά δεκτή» η ελληνική πρόταση
«Θετικά δεκτή» έγινε η πρόταση της Ελλάδας να προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα κατά των Χούθι, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου συμβουλίου υπουργών ‘Αμυνας της Ε.Ε., σήμερα στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα “Χ”, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας αναφέρει τα εξής:
«Στο ‘Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».
Μεταξύ άλλων χωρών θετικές ήταν η Γαλλία και η Ιταλία. Επισημαίνεται ότι πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση σε αμυντικό επίπεδο και σε σχέση με την επιχείρηση Irini που σχετίζεται με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Όπως επανέλαβε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη τύπου, η επιχείρηση κατά των Χούθι θα ονομάζεται «Ασπίδες από τα αρχαία ελληνικά» και εξήγησε ότι θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και η δράση της θα είναι ανάλογη με την απειλή.
Τέλος, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.