Ποια είναι τα έγγραφα που πρέπει να έχει μαζί του ο γονιός όταν ταξιδεύει με ανήλικα; «Μέχρι σήμερα αυτό το πρόβλημα το αντιμετώπιζαν περισσότερο όταν ταξίδευαν ανήλικοι κυρίως με το αεροπλάνο και αυτό όταν γινόταν πτήσεις εξωτερικού» τόνισε η δικηγόρος Ελένη Γκλεγκλέ στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ και τον Κώστα Παπαχλιμίντζο. «Σε πτήσεις εσωτερικού, όπως επίσης και στα πλοία σχεδόν ποτέ κανείς δεν ζητούσε νομιμοποιητικά έγγραφα του ανηλίκου», συμπλήρωσε.
Δηλαδή «μια μητέρα με τον γιο της, οποίος είναι 8 ετών. Κανένας δεν είχε ζητήσει αν η μητέρα είναι όντως η μητέρα αυτού του παιδιού ή αν το παιδί είναι όντως το παιδί αυτής της μητέρας. Με εξαίρεση τον έλεγχο που έχουν εκ του νόμου οι λιμενικοί, οι οποίοι θα μπορούν βεβαίως μετά από κάποια καταγγελία οι ίδιοι να ζητήσουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα που συνοδεύουν τον ανήλικο».
Μιλώντας για το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στον Πειραιά, όπου μία μητέρα δεν μπόρεσε να ταξιδέψει γιατί δεν κατάφερε ν αποδείξει ότι το ανήλικο που ήταν μαζί της ήταν παιδί της η κ. Γκλεγκλέ σημείωσε: «το πρόβλημα εν προκειμένω έγινε με μια μητέρα που πήγε να εκδώσει εισιτήριο για τον γιο της. Έφερε μαζί της ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και είχε το παιδί της που φαινόταν και από την ηλικία ότι ήταν όσο και το δικό της το παιδί και οι υπάλληλοι εκεί που εξέδωσαν τα εισιτήριά της είπαν ότι αυτό δεν αρκεί και θα ήθελα ένα βιβλιάριο υγείας».
Σημείωσε σχετικά πως «αυτή τη διακριτική ευχέρεια αυτή την έχουν πράγματι οι εταιρείες που εκδίδουν τα εισιτήρια. Όμως, αυτό που ζητούν οι εταιρείες είναι αυτό που η μητέρα έφερε, δηλαδή ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αν υπήρχε εποπτευόμενο ότι θέλανε και ένα διαβατήριο, το παιδί ενδεχομένως να μην είχε διαβατήριο ή να μην είχε συμφωνήσει ο άλλος γονέας αν ήταν σε διάσταση ή για οποιονδήποτε λόγο. Ήταν παντρεμένοι οι γονείς και δεν ήθελε ο πατέρας να του δώσει το παιδί το διαβατήριο, τότε θα μπορούσε να έχει ένα βιβλιάριο υγείας. Εδώ να σας βάλω έναν αστερίσκο και να σας πω τα βιβλιάρια υγείας, πλέον δεν έχουν τη φωτογραφία του παιδιού και η φωτογραφία του παιδιού στα βιβλιάρια υγείας όπως ξέρουμε είναι όταν είναι μωρά».
«Ο έλεγχος λοιπόν εδώ νομίζω ήταν υπερβολικός» ενώ διευκρίνισε ότι κάποιες εταιρίες σημειώνουν ότι σε περίπτωση που γίνει περαιτέρω έλεγχος από το Λιμενικό δεν φέρει καμία ευθύνη εάν ζητηθούν νομιμοποιητικά».
Καταρχήν ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ένα έγγραφο ταυτοπροσωπίας όπως το λένε, το οποίο υπάρχει και ζήτημα σε αυτό, δεν μπορείς να πας να τακτοποιήσεις ένα παιδί 5 χρονών και 6 αν είσαι. Αν θέλαμε να είναι όλα πολύ καλά θα έπρεπε να φέρουν τη σύμφωνη έγγραφη βεβαίωση, γνώμη του άλλου γονέα ο οποίος θα συνοδεύει το παιδί μας.