Απάντηση έδωσε σήμερα ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης για όσα είπε χθες το πρωί στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open περί «ισχυρής κακοκαιρίας» την οποία συνέδεσε με τον Daniel, ο οποίος προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Οι προβλέψεις του προκάλεσαν αντιδράσεις από άλλους μετεωρολόγους με τον Θ. Κολυδά της ΕΜΥ να αφήνει αιχμές για «όσους κάνουν συγκρίσεις συστημάτων, να γνωρίζουν ότι απευθύνονται στον μέσο πολίτη και δεν μιλάνε σε συνέδριο».

«Είναι πολύ δύσκολο μια κακοκαιρία στο μέλλον να θυμίζει κατά κάποιο τρόπο τον Daniel. Μάλιστα είπαμε ότι θα εξετάσουμε τα νεότερα στοιχεία γιατί ακόμα είναι νωρίς απλά δώσαμε μια τάση ότι πράγματι φαίνεται μια κακοκαιρία έντονη. Δεν σημείανει ότι για να δημιουργηθούν προβλήματα πρέπει να είναι μια κακοκαιρία Daniel. Θέλαμε να περάσουμε ότι μπροστά μας μετά από αυτό το κύμα ζέστης ακολουθεί μια κακοκαιρία, η οποία θέλει προσοχή. Σε καμία περίπτωση επιπέδου Daniel. Δεν μπορούμε να ξέρουμε…», τόνισε σήμερα ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Παράλληλα σε ανάρτησή του αναφέρει:

«Σε δύο μέρη η σημερινή μας καιρική ανάλυση όπου από τη μια μεριά έχουμε την καθημερινή μας πρωινή πρόγνωση του καιρού και από την άλλη τα περί νέας κακοκαιρίας τύπου “Daniel” για το οποίο θέμα τόσο μελάνι “χύθηκε” χθες στο διαδίκτυο

Όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε φορά σε αυτήν εδώ την όμορφη χώρα, κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος….

Και για το τυπικό της υπόθεσης χθες αναφέρθηκα σε μια ατμοσφαιρική κυκλοφορία που θυμίζει τον τρόπο που σχηματίστηκε ο “Daniel”…Από αυτό το σημείο μέχρι το “έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει τον “Daniel” ” απέχουμε πάρα πολύ.

Και αν υποθέσουμε ότι μπορεί να υπήρξε μια λάθος προσέγγιση του όλου θέματος, γιατί δεν βγήκε προς τα έξω τόσο έντονα η ερώτηση που ακολούθησε μετά από αυτή την προσέγγιση και η απάντηση που δόθηκε στο αν θα έχει την ένταση του “Daniel” και που με μία λέξη είπα όχι? Και ας το προσπεράσουμε κι αυτό, γιατί δεν βγήκε έντονα προς τα έξω το ότι θα μελετήσουμε και τα νεότερα στοιχεία και θα εξετάσουμε την κατάσταση και τις επόμενες ημέρες?

Είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτά που λέμε, όχι όμως γι’ αυτά που ο άλλος καταλαβαίνει.

Όμορφη ημέρα σε όλες και όλους και ας δείξουμε προσοχή στο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται μετά το κύμα ζέστης του Σαββατοκύριακου… δεν χρειάζεται να το λένε “Daniel” για να δημιουργήσει προβλήματα».

Σε δύο μέρη η σημερινή μας καιρική ανάλυση όπου από τη μια μεριά έχουμε την καθημερινή μας πρωινή πρόγνωση του…

Posted by Klearhos Marousakis on Wednesday, September 20, 2023

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, ο κ. Θοδωρής Κολυδάς, σχολίασε χθες όσα είχε πει ο κ. Μαρουσάκης και σε ανάρτηση στο X άφησε αιχμές για «όσους κάνουν συγκρίσεις συστημάτων, να γνωρίζουν ότι απευθύνονται στον μέσο πολίτη και δεν μιλάνε σε συνέδριο», διαψεύδοντας παράλληλα τη πρόγνωση: «Δεν θα έχουμε σημαντικά ύψη βροχής σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, Βόλο και Λάρισα».

Ο μετεωρολόγος του Alpha Γιώργος Τσατραφύλλιας ανέφερε ότι οι βροχές θα είναι φυσιολογικές για την εποχή και όχι επικίνδυνες. Όπως έγραψε σε ανάρτησή του, δεν είναι εφικτή μια πρόβλεψη τόσα 24ωρα πριν, καθώς «δεν υπάρχουν τα απαραίτητα προγνωστικά εργαλεία για να εκτιμηθούν παραπάνω λεπτομέρειες τόσο για την εξέλιξη του φαινομένου όσο για την ένταση».

Παρακαλώ κοινοποιήστε!Καλησπέρα.Τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο κυκλοφορεί η πληροφορία ότι την επόμενη εβδομάδα θα…

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Wednesday, September 20, 2023

«Παρακαλώ κοινοποιήστε! Καλησπέρα. Τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο κυκλοφορεί η πληροφορία ότι την επόμενη εβδομάδα θα μας επισκεφτεί κακοκαιρία η οποία θα θυμίζει την κακοκαιρία Daniel. Αν διατηρηθούν μέχρι τότε τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία πρόκειται για φυσιολογικές και όχι επικίνδυνες Φθινοπωρινές βροχές και τίποτα άλλο . Δυστυχώς για τόσα 24ώρα πριν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα προγνωστικά εργαλεία για να εκτιμηθούν παραπάνω λεπτομέρειες τόσο για την εξέλιξη του φαινομένου όσο για την ένταση. Για οποιαδήποτε αλλαγή θα σας ενημερώσω.

Υ.Γ : Οι ειδήσεις τέτοιου είδους είναι του τύπου: Δεν βαριέσαι μωρέ, ας το πω και αν βγει βγήκε!» σημείωσε.