Για τη Θεσσαλία που έχει μετατραπεί σε μία υγειονομική βόμβα εξαιτίας των χιλιάδων ζώων που πέθαναν από την κακοκαιρία Daniel μίλησε το πρωί της Πέμπτης (14/9) ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τονίζοντας πως η μεταφορά τους είναι πολύ επικίνδυνη τόνισε πως πρέπει να αναλάβουν ειδικά εκπαιδευμένα άτομα ενώ παράλληλα εξήγησε ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί.
Ο υπεύθυνος περίθαλψης άγριων ζώων «Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς» μίλησε εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλος για την αφόρητη δυσοσμία που επικρατεί στις πλημμυρισμένες περιοχές και για τους κινδύνους που δημιουργούν τα νεκρά ζώα τα οποία δεν έχουν ακόμη περισυλλεχθεί.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως το 2022 είχαν περισυλλέξει 5.000 νεκρούς πελεκάνους στη λίμνη της Καστοριάς και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται.
«Συλλέξαμε πολλά πουλιά. Ήταν δύσκολο να ανιχνεύσουνε τα ζώα αλλά αντιδράσαμε γρήγορα. Έπρεπε επίσης να ειδοποιήσουμε και τα γύρω χωριά και να ερευνήσουμε ποια ασθένεια είχαν τα πουλιά. Υπήρχε έλλειψη συντονισμού(σ.σ στην περισυλλογή των νεκρών ζώων από την κακοκαιρία Daniel). Η περιφέρεια εδώ άμεσα κάλεσε τους ανθρώπους και έγινε σύσκεψη με τον τότε υπουργό και άμεσα πήγαμε να τα περισυλλέξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, Νίκος Παναγιωτόπουλος οι ευθύνες τότε μοιράστηκαν από τη περιφέρεια και στους δήμους με αποτέλεσμα η συλλογή των ζώων να γίνει και με ειδικό συνεργείο μολυσματικών αποβλήτων.
«Είναι πολύ επικίνδυνο εάν δεν φοράς της στολή. Δεν μπορείς να το πετάς στη καρότσα. Χρειάζεται εκπαιδευμένους ανθρώπους να τα μεταφέρουν. Πήγαιναν σε ειδικά ψυγεία και μετά για καύση» επεσήμανε κλείνοντας ο υπεύθυνος περίθαλψης άγριων ζώων «Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς»