Αν και απέφυγε να σχολιάσει επίσημα τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή φράχτη στον Έβρο, ώστε να αντιμετωπιστεί η μαζική εισροή λαθρομεταναστών, ο εκπρόσωπος της αρμόδιας για τις εσωτερικές υποθέσεις επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ, σημείωσε ότι ένα τέτοιο μέτρο, έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι είναι βραχυπρόθεσμο και δεν συμβάλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο Μικέλε Τσερκόνε επανέλαβε ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να υπάρξουν ισχυρές και μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των συνόρων, την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων και τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος ασύλου.
Σημείωσε πως η διαχείριση των συνόρων είναι μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα των κρατών μελών, ιδίως αν πρόκειται για εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ υπογράμμισε πως πως όλα τα μέτρα που προωθούνται θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος της Σ. Μάλστρομ συμπλήρωσε ακόμη ότι η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ο φράχτης που σχεδιάζει να κατασκευάσει στον Έβρο μόνο πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων» και προσθέτει ότι αυτό δεν θα σταματήσει τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, όπως δεν την σταμάτησε και το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών, θα απελευθέρωνε την έξοδό τους προς τις χώρες της ΕΕ, κάτι που το μεγαλύτερο μέρος τους επιθυμεί, και δεν θα μετέτρεπε τη χώρα διαρκώς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών».
«Η εφαρμογή του κανονισμού του Δουβλίνου, οι βάρβαρες συμφωνίες και οδηγίες της ΕΕ, που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ εφαρμόζουν, η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στη Frontex, μετατρέπουν τη χώρα σε εμπροσθοφυλακή της ΕΕ κατά των μεταναστών που η ΕΕ δεν επιθυμεί, την ώρα που ΕΕ και κυβερνήσεις συμβάλλουν με την πολιτική τους στην όξυνση του μεταναστευτικού φαινομένου», καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.