Η καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel σε Μαγνησία, Θεσσαλία «γέννησε» και το ερώτημα τί θα συνέβαινε παρόμοιος όγκος νερού έπεφτε σε αμιγώς αστική περιοχή. Για παράδειγμα, στην Αθήνα. Ειδικοί τις τελευταίες ώρες προσπάθησαν να δώσουν όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένες απαντήσεις επ’ αυτού.
«Σίγουρα για την Αθήνα δε νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια κουβέντα σήμερα. Θα υπήρχε ασύλληπτη καταστροφή – Μιλάμε για τρεις φορές το νερό που πέφτει στην Αθήνα», είπε ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Στρατής Βουγιούκας, μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤtalks της ΕΡΤ με τους δημοσιογράφους Απόστολο Μαγγηριάδη και Κατερίνα Χριστοφιλίδου.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι στα προγνωστικά μοντέλα για αρκετές ημέρες φαινόντουσαν ποσότητες νερού τρομακτικές για εμάς που βλέπαμε τις προγνώσεις. Βλέπαμε βροχές της τάξης των 600, 700 και 800 χιλιοστών, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε.
Υπήρξε ένα “τρέξιμο” μοντέλου που μας έδωσε περίπου 1.100 χιλιοστά και πραγματικά φτάσαμε στα 1.096 χιλιοστά στη Ζαγορά, κάτι που ως νούμερο, ως μέγεθος για δύο – τρεις ημέρες είναι πραγματικά ασύλληπτο, γιατί μιλάμε για τρεις φορές το νερό που πέφτει στην Αθήνα».
«Σίγουρα για την Αθήνα δε νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια κουβέντα σήμερα. Θα υπήρχε ασύλληπτη καταστροφή καθώς με 100 και 200 χιλιοστά στην Αθήνα έχουμε δει τον Κηφισό να είναι στα όρια του στο παρελθόν. Και τώρα έπεσαν 100 χιλιοστά σε πολλές περιοχές της Αθήνας αλλά σε 4 κύματα μέσα στην ημέρα – δεν έπεσαν όλα σε ένα».
Νίκος Μπελαβίλας: Πολλές περιοχές θα θαφτούν κάτω από το νερό
Από τη μεριά του, ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ, παρουσίασε έναν χάρτη με τις περιοχές που θα πλημμυρίσουν με «βεβαιότητα», όταν «κάποια στιγμή» υπερχειλίσουν ο Κηφισός και ο Ιλισσός.
Αυτό, σημειώνει ο κ. Μπελαβίλας στην ανάρτησή του, «σχεδόν τυχαία» δεν συνέβη τις δύο προηγούμενες χρονιές. «Τότε είδαμε το νερό να έχει φθάσει στα όρια των γεφυρών και των πλευρικών στηθαίων. Δεν συνέβη τυχαία τώρα, καθώς ο τεράστιος όγκος των 650 mm βροχής έπεσαν στη Θεσσαλία και όχι στην Αττική», αναφέρει.
Η πρόβλεψη του χάρτη, συνεχίζει ο καθηγητής του ΕΜΠ, αφορά «την πλημμύρα της πεντηκονταετίας (T=50) αλλά οι συντάκτες του προειδοποιούν ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα δεδομένα της κλιματικής κρίσης».
Σήμερα, συνεχίζει ο κ. Μπελαβίλας, έχουν πυκνώσει τα φαινόμενα. «Οι πλημμύρες της πεντηκονταετίας όπως και οι άλλοτε σπάνιες μέγα-πυρκαγιές συμβαίνουν με συχνότητα 5-10 χρόνων αντί για 50 και 100 ετών. Ή όπως μάθαμε από το Coperincus το φετινό καλοκαίρι ήταν το χειρότερο της καταγεγραμμένης μετεωρολογικής ιστορίας. Επομένως την πλημμύρα που βλέπουμε ως αποτυπωμένη είναι σίγουρο ότι θα τη ζήσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα παρουσίασε κι έναν χάρτη με τις περιοχές που θα βρεθούν κάτω από το νερό, σε περίπτωση παρόμοιας θεομηνίας. «Αν γίνει το κακό, από το ΚΙΣ “Σταύρος Νιάρχος” ως τον Ρέντη και ως τον σταθμό μετρό στο λιμάνι του Πειραιά τα πάντα θα βρεθούν κάτω από το νερό. Η μισή Καλλιθέα, όλο το Μοσχάτο, όλο το Νέο Φάληρο, τα Καμίνια, η Παλιά Κοκκινιά και τμήμα του Ταύρου. Μαζί τους εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι», υποστηρίζει, σημειώνοντας πως αυτή η αναφορά δεν βασίζεται στην τύχη, αλλά είναι προϊόν μελέτης.
«Είναι μία από τις μελέτες οι οποίες την ίδια περίοδο κάλυψαν όλες τις περιφέρειες της χώρας. Έχουν προχωρήσει σε εντυπωσιακή ανάλυση και εντοπίζουν ακόμη και τα επιμέρους σημεία τα οποία θα κινδυνεύσουν πέραν των κατοικιών- σχολεία, νοσοκομεία, στάδια, μεγάλες βιομηχανίες, στρατηγικές υποδομές», εξηγεί ο καθηγητής.
Για παράδειγμα, αναφέρει, η μελέτη προβλέπει ότι σε περίπτωση πλημμύρας το «στρατηγείο» της Τροχαίας Πειραιά στα Καμίνια θα «αχρηστευθεί κάτω από το νερό». Τότε, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι θα παραλύσουν, γιατί δεν θα υπάρχει κανείς τροχονόμος να αποκλείσει γέφυρες, να κατευθύνει την κυκλοφορία, γιατί η διοίκηση της Τροχαίας θα τρέχει αναγκαστικά να σωθεί χωρίς τηλέφωνο και χωρίς ρεύμα, συνεχίζει.
«Αυτές οι μελέτες θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, της επικαιροποίησης τους επί το δυσμενέστερο σε σχέση με την κλιματική κρίση, της διατύπωσης των σχεδίων αντιμετώπισης και διαχείρισης κινδύνου», τονίζει ο κ. Μπελαβίλας και υπογραμμίζει ότι αυτό δεν έγινε ποτέ.