Η έναρξη της σχολικής χρονιάς πολλές φορές σημαίνει και την ανανέωση του παιδικού δωματίου. Ένα νέο γραφείο για τον μικρό μαθητή, μεγαλύτερο κρεβάτι, μια βιβλιοθήκη, περισσότερα βιβλία και λιγότερα παιχνίδια στα ντουλάπια είναι μόνο μερικές από τις αλλαγές που αρκετοί γονείς χρειάζεται να κάνουν αυτές τις μέρες. Φυσικά, η ασφάλεια των παιδιών στον προσωπικό τους χώρο είναι κάτι που δεν… παζαρεύεται.
- Η θέση του κρεβατιού: Μη βάζετε το παιδικό κρεβάτι κάτω από παράθυρο, κοντά σε σώμα καλοριφέρ και μην τοποθετείτε από πάνω του ράφια με βιβλία ή διακοσμητικά. Όλα αυτά δημιουργούν τον κίνδυνο να χτυπήσει κατά λάθος ή να πέσει κάτι επάνω του την ώρα που είναι ξαπλωμένο.
- Μην κρεμάτε βαριές κορνίζες: Αν ο μικρός ή η μικρή σας θέλουν ένα πόστερ με τον αγαπημένο τους ήρωα, αποφύγετε να τοποθετήσετε την εικόνα σε βαρύ πλαίσιο -και οπωσδήποτε όχι επάνω από το κρεβάτι. Και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει πάνω στο παιδί.
- Στερεώστε καλά τα βαριά έπιπλα: Αν θέλετε να βάλετε στο παιδικό δωμάτιο μια πιο βαριά βιβλιοθήκη, φροντίστε να είναι στερεωμένη καλά. Το ίδιο ισχύει και για πιο βαριές καρέκλες επίσης. Καλύτερα, πάντως, να επιλέξετε ελαφριά έπιπλα για το παιδικό δωμάτιο, χωρίς αιχμηρές γωνίες, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για χτυπήματα.
- Ασφαλίστε τα συρτάρια: Ένα ανοιχτό συρτάρι για ένα παιδί μπορεί να μεταφράζεται σε… σκαλοπάτι για να φτάσει κάπου ψηλότερα παίζοντας. Φροντίστε να είναι πάντα κλειστά με ειδικά μάνταλα, που δεν επιτρέπουν στο παιδί να τα ανοίξει μόνο του.
- Προσοχή στις κουκέτες: Οι κουκέτες είναι μια εξαιρετική επιλογή για να εξοικονομήσετε χώρο στο παιδικό δωμάτιο ή αν μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο περισσότερα παιδιά. Όμως, για παιδιά κάτω των 5 ετών, οι κουκέτες μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες. Μην εξετάζετε καθόλου αυτή την επιλογή αν το παιδί ή τα παιδιά σας είναι μικρής ηλικίας.
- Καλύμματα στις πρίζες: Αυτός είναι βασικός κανόνας ασφαλείας: τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν καν τη δυνατότητα να παίξουν με τις πρίζες -η λύση είναι τα ειδικά καλύμματα. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσετε πολύπριζο στο παιδικό δωμάτιο. Αν για οποιονδήποτε λόγο χρειάζεστε περισσότερες πρίζες, ζητήστε από ηλεκτρολόγο να σας εγκαταστήσει περισσότερες.
- Προσοχή στα κορδόνια: Αν στο παιδικό δωμάτιο βάλετε κουρτίνες με κορδόνια ή περσίδες, προσοχή στα κορδόνια -θα πρέπει να είναι πάντα καλά τυλιγμένα. Από άποψη ασφαλείας, πάντως, η καλύτερη επιλογή είναι οι κλασικές κουρτίνες.
- Ασφαλίστε τα τζάμια: Χρησιμοποιήστε σύρτες που δεν θα επιτρέπουν στα παιδιά σας να ανοιγοκλείνουν μόνα τους τα παράθυρα του δωματίου τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικούς σύρτες που θα το αποτρέπουν και παράλληλα θα επιτρέπουν σε εσάς να αερίζετε τον χώρο.
- Προσοχή στον φωτισμό: Τα παιδιά σας θα περνούν πλέον στο δωμάτιό τους περισσότερη ώρα κάνοντας τα μαθήματά τους. Φροντίστε ο φωτισμός του χώρου να είναι παραπάνω από καλός, επιλέγοντας και τον κατάλληλο λαμπτήρα ή και φωτιστικά γραφείου, αν το κρίνετε απαραίτητο.