Υλικά
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
- 1 φλιτζάνι βουτυρόγαλα (είναι το ξινόγαλα)
- 2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
- 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Ρίχνετε το φρέσκο γάλα σε μια κατσαρόλα, θερμάνετε στους 90 βαθμούς κελσίου και ανακατεύετε. Στη συνέχεια ρίχνετε το βουτυρόγαλα μαζί με το λεμόνι και το αλάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να σβολιάσει το γάλα.
Θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο για άλλα τυριά αλλά εδώ μπορείτε να κλείσετε τη θερμότητα αμέσως προτού να αρχίσει να βράζει το γάλα δηλαδή μόλις το δείτε να φουσκώνει ή όταν φτάσει τους 140 βαθμούς.
Όταν δροσίσει, χύστε το μείγμα, που αποτελείται τώρα από το χλωροτύρι και τον ορρό γάλακτος σε ένα τρυπητό σουρωτήρι με μικρές τρύπες ή ένα πάνινο ύφασμα.
Στη συνέχεια κλείνετε το υφασμάτινο πουγκί με το τυρί με ένα σπάγκο, κάνετε ένα κόμπο και περνάτε από μέσα ένα ξυλαράκι για να στραγγίξει το τυρί μας, το φήνουμε για 30 λεπτά και έπειτα το ανοίγουμε και είναι έτοιμο!
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με αλάτι και φρέσκο πιπέρι!