Υλικά
- Για 4-6 άτομα
- 250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 λοβός βανίλιας (προαιρετικά)
- 240 γραμμάρια αμύγδαλο αλεσμένο στο μούλτι
- 4 αυγά
- 230 ml ελαιόλαδο
- 1 πορτοκάλι (θα χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα του)
- λίγο βούτυρο φυτικό ή φυτική φυτίνη
- λίγο επιπλέον αλεύρι για να περάσουμε τη φόρμα του κέικ
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τα 250 γραμμάρια αλεύρι, 240 γραμμάρια αμύγδαλο (αφού το θρυμματίσουμε στο μούλτι), 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ και τους σπόρους βανίλιας και ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.
Παράλληλα,προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ 4 αυγά και 250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική και τα χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά περίπου μέχρι να να ασπρίσουν και να δημιουργηθεί ένα αφράτο μείγμα.
Σε αυτό το σημείο σταματάμε να χτυπάμε το μείγμα και προσθέτουμε τα 230 ml ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ώστε να ενσωματωθεί στο μείγμα μας.
Στη συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά και σιγά- σιγά το πρώτο μείγμα που φτιάξαμε που αποτελείται από το αλεύρι,το αμύγδαλο, τη μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Συνεχίζοντας το ανακάτεμα,προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
Αλείφουμε με φυτικό βούτυρο και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και την τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι.
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και βάζουμε τη φόρμα με το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί για 40-45 λεπτά.