Υλικά
- αλάτι και πιπέρι
- Χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι
- 2 φλιτζάνια βρασμένα μαύρα φασόλια
- 3-4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 1 φλιτζάνια κομμένο κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 καρότο
- 1κλωνάρι σέλινο κομμένο
- ½ κουταλάκι κύμινο
- ½ κουταλάκι κόλιανδρο
- φέτες πορτοκαλιού ξεφλουδισμένες και χωρίς κουκούτσια από δύο φρούτα
Εκτέλεση
Βράζουμε για 15 λεπτά τα φασόλια και στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα όπου και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά με το ζωμό των λαχανικών.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ξανθίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο, τον κόλιανδρο και το κύμινο.
Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα, προσθέτοντας 1-2 κουταλιές νερό. Όλο το περιεχόμενο του τηγανιού το ρίχνουμε στα φασόλια. Σιγοβράζουμε για μισή ώρα ώστε να αναμειχθούν ωραία τα αρώματα.
Προσθέτουμε τις φέτες πορτοκαλιού, πιπέρι, αλάτι και λίγο χυμό λεμονιού. Αφήνουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για άλλα 15 λεπτά. Αποσύρουμε και κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζάνι από το ζωμό.
Με το μίξερ λιώνουμε τη σούπα προσθέτοντας, αν χρειάζεται, λίγο ή όλο από το ζωμό που κρατήσαμε στην άκρη. Διαφορετικά ρίχνουμε το μείγμα της σούπας στο μούλτι και το χτυπάμε για 1 λεπτό.