Υλικά
- 2 κολοκυθάκια
- 1/4 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
- 2½ φλιτζάνια τσαγιού κασέρι ή γραβιέρα
- 1/2 φλιτζάνια τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
- 12 φύλλα λαζάνια
- 3 χρωματιστές πιπεριές (κίτρινες, κόκκινες, πορτοκαλί)
- 2 μελιτζάνες
- Για την κρέμα
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι (γεμάτες)
- 750 ml φρέσκο γάλα χλιαρό
- 1/2 φλιτζάνια τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
- Αλάτι
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
- Για τη σάλτσα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κιλό ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες
- 1 σκελίδα σκόρδο διαλυμένη σε ¼ φλιτζάνια ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε ξύλο κοπής κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τα κολοκύθια. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Τα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200οC στις αντιστάσεις για 15 λεπτά.
Για τη σάλτσα
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Για την κρέμα
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο πράσο για 5 λεπτά, να μαραθεί. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Το αφήνουμε να ψηθεί για 2 λεπτά.
Σταδιακά προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ανακατεύοντας αφήνουμε την κρέμα να δέσει για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και αλατοπιπερώνουμε.
Σε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Απλώνουμε μία στρώση λαζάνια. Προσθέτουμε μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Κάνουμε μία στρώση με το 1/3 των λαχανικών. Αναμειγνύουμε τη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι και πασπαλίζουμε με το 1/3 αυτών.
Κάνουμε δεύτερη στρώση λαζάνια. Καλύπτουμε με μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Στρώνουμε μία στρώση λαχανικών και τα μισά τριμμένα τυριά.
Κάνουμε τρίτη στρώση λαζάνια. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ντομάτα, τα υπόλοιπα λαχανικά και τυριά. Τέλος, καλύπτουμε με την κρέμα.
Ψήνουμε το παστίτσιο για περίπου 40 λεπτά, να ροδίσει ελαφρά, στους 200 βαθμούς.