Υλικά
- Για 6-8 άτομα
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι του καφέ ψιλοκομμένο δυόσμο
- 1 ½ κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 3 ποτήρια νερό ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα
- 350 γραμμάρια φέτα σε κυβάκια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- Για τη σάλτσα
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβετε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε χοντρές φέτες , τις αλατίζετε καλά και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι να περιμένουν περίπου για ½ ώρα.
Αμέσως μετά τις ξεπλένετε και τις σφίγγετε με το χέρι να φύγουν τα υγρά τους και να ξεπικρίσουν.
Βάζετε άφθονο λάδι μέσα σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε τις φέτες της μελιτζάνας μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Τις ακουμπάτε επάνω σε απορροφητικό χαρτί και ετοιμάζετε το ταψί σας. Βάζετε μέσα στο ταψί τις φέτες της μελιτζάνας μέχρι να σκεπαστεί ο πάτος, τις αφήνετε να περιμένουν.
Σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνετε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ρίχνετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι και τις σκελίδες το σκόρδο. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά.
Ρίχνετε μέσα το χυμό ντομάτας και αφήνετε να πάρει βράση. Αλατίζετε , πιπερώνετε και βράζετε τη σάλτσα μέχρι ο όγκος της να μειωθεί κατά το 1/3. Αφήνετε τη σάλτσα να χλιαρέψει.
Πασπαλίζετε τη θρυμματισμένη φέτα πάνω από τις μελιτζάνες. Περιχύνετε με τη σάλτσα όλο το ταψί και φουρνίζετε στο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς .
Το φαγητό τρώγεται και ζεστό και κρύο. Έχει εξαιρετική γεύση και είναι ιδανικό για πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο γεύμα.