Υλικά
- 60 αμπελόφυλλα
- 1 κ. σ. ελαιόλαδο
- 2 φλ. τσαγιού λευκό ρύζι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
- 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκιας μέντας
- 2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου, χωρισμένο
- 3/4 φλ. τσαγιού φρέσκο χυμό λεμονιού, χωρισμένο
- 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το ρύζι, το κρεμμύδι, τον άνηθο και τον δυόσμο και σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά.
- Ρίξτε το 1/2 του ζωμού, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράστε μέχρι το ρύζι να έχει σχεδόν μαγειρευτεί, 10 έως 15 λεπτά. Ανακατέψτε το 1/2 του χυμού λεμονιού και αποσύρετε από τη φωτιά.
- Τοποθετήστε τα αμπελόφυλλα σε ένα βαθύ δοχείο με πολύ ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 δευτερόλεπτα.
- Τοποθετήστε ένα αμπελόφυλλο σε μια επιφάνεια εργασίας με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Τοποθετήστε 1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα ρυζιού στο φύλλο στο άκρο του μίσχου- διπλώστε και τις δύο πλευρές προς το κέντρο και τυλίξτε από το φαρδύ κάτω μέρος προς τα πάνω.
- Τοποθετήστε το γεμιστό φύλλο σε μια κατσαρόλα. Επαναλάβετε για να γεμίσετε και τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας τα σφιχτά στην κατσαρόλα ώστε να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα.
- Περιχύστε τα φύλλα με ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και στη συνέχεια ρίξτε τον υπόλοιπο ζωμό για να τα καλύψει. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για περίπου 1 ώρα -μην αφήσετε να βράσει, γιατί η γέμιση μπορεί να σκάσει από τα φύλλα.
- Αποσύρετε από τη φωτιά, ξεσκεπάστε και αφήστε να κρυώσει για 30 λεπτά.