Υλικά
- 1 κ. σ. βούτυρο
- 1/2 μεγάλο κρεμμύδι, σε κύβους
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 φλ. τσαγιού ρύζι arborio
- 4 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου, χωρισμένο
- 3 κ. γλ. χυμό λεμονιού (ή χυμό λάιμ)
- 1/2 φλ. τσαγιού νερό
- Αλάτι (ανάλογα με τη γεύση)
- Αλεσμένο μαύρο πιπέρι (ανάλογα με τη γεύση)
- 1/3 φλ. τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη
- 2 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώστε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, περίπου 4 λεπτά.
- Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε καλά μέχρι να καλυφθεί πλήρως με το βούτυρο. Το ρύζι θα φαίνεται γυαλιστερό μόλις επικαλυφθεί.
- Ρίξτε μέσα 1/2 φλιτζάνι από το ζωμό κοτόπουλου με το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε να ενωθούν. Μόλις το ρύζι απορροφήσει όλα τα υγρά, χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή.
- Προσθέστε ένα φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, περίπου 5 λεπτά. Επαναλάβετε, ένα φλιτζάνι τη φορά, με τον υπόλοιπο ζωμό. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 20- 25 λεπτά.
- Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι νερό. Μόλις το ριζότο αποκτήσει την επιθυμητή υφή, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Προσθέστε την παρμεζάνα και τον μαϊντανό και ανακατέψτε να ενσωματωθούν στο ριζότο. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση. Γαρνίρετε με επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω, αν θέλετε, και σερβίρετε ζεστό.