Υλικά

  • 1/2 αγγούρι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1/8 κ. γλ. αλάτι
  • 8 φέτες ψωμί του τοστ
  • 4 κ. σ. ανάλατο βούτυρο ή τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/8 κ. γλ. αλεσμένο λευκό ή μαύρο πιπέρι
  • Προαιρετικά: φύλλα μέντας, ξύσμα λεμονιού, άνηθο, σχοινόπρασο ή μαϊντανό

Εκτέλεση

  1. Στρώστε ένα ταψί με χαρτί κουζίνας και απλώστε τα αγγούρια από πάνω. Πασπαλίστε ελαφρά με αλάτι και αφήστε τα για 20 λεπτά. Σκουπίστε τα με περισσότερο χαρτί. Δοκιμάστε τις φέτες και πασπαλίστε με περισσότερο αλάτι αν έχουν άνοστη γεύση.
  2. Τοποθετήστε τις φέτες ψωμιού σε ένα ξύλο κοπής και αλείψτε τη μία πλευρά κάθε φέτας με βούτυρο ή τυρί κρέμα. Θα χρειαστείτε περίπου 1-2 κουταλάκια του γλυκού ανά φέτα, ανάλογα με το μέγεθος των ψωμιού σας.
  3. Τοποθετήστε τα αγγούρια πάνω στις μισές από τις φέτες ψωμιού, καλύπτοντάς τες ολόκληρες. Αν τα αγγούρια είναι πολύ λεπτά, κάντε 2 στρώσεις, αν είναι χοντρά, κάντε μία.
  4. Πασπαλίστε τις φέτες αγγουριού με πιπέρι. Αν θέλετε, προσθέστε πάνω από τα αγγούρια ένα από τα προαιρετικά υλικά. Τοποθετήστε από πάνω μια δεύτερη φέτα ψωμί.
  5. Πιέζοντας δυνατά, κόψτε τις άκρες και, στη συνέχεια, κόψτε σε ορθογώνια, τρίγωνα ή τέταρτα.