Υλικά
- 400 γρ. ζυμαρικά
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
- 2 κ. σ. πάστα ντομάτας
- 5 φλ. τσαγιού ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1/4 κ. γλ. νιφάδες κόκκινο πιπέρι, και επιπλέον για το γαρνίρισμα
- 1 κ. σ. βαλσάμικο ξύδι
- 1/4 κ. γλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοτριμμένη παρμεζάνα, και επιπλέον για το σερβίρισμα
- Ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν al dente, συνήθως 2 έως 3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατήστε 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό και σουρώστε τα ζυμαρικά.
- Εντωμεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεστάνετε το λάδι. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ελαφρύ χρυσό χρώμα, περίπου 3 λεπτά.
- Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι ο πελτές να γίνει κεραμιδί, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε τα ντοματίνια, τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού και 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα ντοματίνια να μαλακώσουν και να αρχίσουν να σκάνε, περίπου 5 λεπτά.
- Αυξάνετε τη φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέστε το ξύδι και τη ζάχαρη. Φέρτε σε βρασμό και μαγειρέψτε 1 λεπτό.
- Προσθέτετε τα ζυμαρικά, την παρμεζάνα και 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό που κρατήσατε για τα ζυμαρικά. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι η σάλτσα να πήξει και να καλύψει τα ζυμαρικά, περίπου 2 λεπτά ακόμα. Προσθέστε περισσότερο νερό ζυμαρικών με τη κουταλιά της σούπας, αν χρειαστεί, για να αραιώσετε τη σάλτσα ώστε να καλύψει τα ζυμαρικά.
- Μοιράστε τα ζυμαρικά σε πιάτα. Τοποθετήστε από πάνω παρμεζάνα, νιφάδες κόκκινου πιπεριού και βασιλικό.