Υλικά

  • 400 γρ. ζυμαρικά
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 2 κ. σ. πάστα ντομάτας
  • 5 φλ. τσαγιού ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1/4 κ. γλ. νιφάδες κόκκινο πιπέρι, και επιπλέον για το γαρνίρισμα
  • 1 κ. σ. βαλσάμικο ξύδι
  • 1/4 κ. γλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοτριμμένη παρμεζάνα, και επιπλέον για το σερβίρισμα
  • Ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν al dente, συνήθως 2 έως 3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατήστε 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό και σουρώστε τα ζυμαρικά.
  2. Εντωμεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεστάνετε το λάδι. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ελαφρύ χρυσό χρώμα, περίπου 3 λεπτά.
  3. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι ο πελτές να γίνει κεραμιδί, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε τα ντοματίνια, τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού και 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα ντοματίνια να μαλακώσουν και να αρχίσουν να σκάνε, περίπου 5 λεπτά.
  4. Αυξάνετε τη φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέστε το ξύδι και τη ζάχαρη. Φέρτε σε βρασμό και μαγειρέψτε 1 λεπτό.
  5. Προσθέτετε τα ζυμαρικά, την παρμεζάνα και 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό που κρατήσατε για τα ζυμαρικά. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι η σάλτσα να πήξει και να καλύψει τα ζυμαρικά, περίπου 2 λεπτά ακόμα. Προσθέστε περισσότερο νερό ζυμαρικών με τη κουταλιά της σούπας, αν χρειαστεί, για να αραιώσετε τη σάλτσα ώστε να καλύψει τα ζυμαρικά.
  6. Μοιράστε τα ζυμαρικά σε πιάτα. Τοποθετήστε από πάνω παρμεζάνα, νιφάδες κόκκινου πιπεριού και βασιλικό.