Υλικά
- 4 μεσαίου μεγέθους πατάτες
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο, συν επιπλέον
- 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ. γλ. ανάμεικτα μπαχαρικά
- 500 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 2 μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 140 γρ. τσένταρ, τριμμένο
Εκτέλεση
- Βράστε τις πατάτες ολόκληρες για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώστε και αφήστε τις να κρυώσουν.
- Επαναφέρετε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρετε μέχρι να μαραθεί και προσθέστε τον κιμά. Σοτάρετε τον κιμά για 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει το χρώμα του.
- Προσθέστε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και ανακατέψτε τη σάλτσα ντομάτας. Αφήστε να σιγοβράσει, αλατοπιπερώστε, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.
- Ζεστάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Ζεστάνετε ένα τηγάνι- γκριλ σε δυνατή φωτιά και αλείψτε με λίγο λάδι τις μελιτζάνες. Ψήστε στο γκριλ για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Ίσως χρειαστεί να το κάνετε αυτό σε 3- 4 δόσεις.
- Μόλις κρυώσουν αρκετά, κόψτε τις βρασμένες πατάτες σε χοντρές φέτες. Βάλτε 1 κουταλιά της σούπας λάδι στη βάση ενός βαθύ πυρίμαχου σκεύους και ξεκινήστε με μια στρώση πατάτες, στη συνέχεια μελιτζάνες, πασπαλίζοντας με καρυκεύματα και στη συνέχεια μια στρώση κιμά.
- Επαναλάβετε μέχρι να εξαντλήσετε όλο το μείγμα, τελειώνοντας με μια στρώση μελιτζάνες. Απλώστε από πάνω την κρέμα γάλακτος και πασπαλίστε με το τυρί. Βάλτε στο φούρνο για 10 λεπτά ή μέχρι το τυρί να πάρει χρώμα.