Υλικά
- 1 κ. γλ. βούτυρο
- 3 μεγάλες πατάτες
- 2 κρεμμύδια εσαλότ
- 3 κ. γλ. αλάτι
- 1/2 κ. γλ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Μια πρέζα πιπέρι καγιέν
- 2 1/2 φλ. τσαγιού τυρί τσένταρ
- 1 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Τυλίξτε μία μία τις πατάτες σε ένα αλουμινόχαρτο και τοποθετείστε τες πάνω σε μία λαδόκολλα. Τρυπήστε τις πατάτες με την βοήθεια ενός πιρουνιού.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο.
- Αφήστε τις πατάτες να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, για τουλάχιστον 20 λεπτά. Ξετυλίξτε, καλύψτε με μεμβράνη και τοποθετείστε στο ψυγείο για 8 ώρες.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και αλείψτε με λίγο βούτυρο ένα πυρέξ.
- Τρίψτε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ με την βοήθεια ενός τρίφτη και ψιλοκόψτε τα εσαλότ.
- Προσθέστε στις πατάτες τα εσαλότ, το αλάτι, το πιπέρι και το πιπέρι καγιέν και ανακατέψτε καλά.
- Στη συνέχεια ρίξτε στο μπολ το τυρί τσένταρ και ανακατέψτε ξανά. Προσθέστε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Μεταφέρετε το μείγμα στο πυρέξ και ψήστε για περίπου 30-35 λεπτά.