Υλικά
- 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2 κρόκους αβγού
- χυμό από 2 πορτοκάλια
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. γάλα
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας,
- 800 γρ. αλεύρι
- 1 κρόκο αβγού αραιωμένο σε λίγο νερό για το άλειμμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο σε κομμάτια, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Περιμένουμε να ενσωματωθεί ο ένας κρόκος μέχρι να ρίξουμε τον επόμενο.
- Αναμειγνύουμε τον χυμό πορτοκάλι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε μέσα στο μίξερ.
- Τέλος προσθέτουμε το γάλα, το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάμε για 3 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε με μια μαρίζ και όταν δούμε ότι αρχίζει να μας δυσκολεύει πλάθουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να είναι αφράτη και εύπλαστη.
- Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την αφήνουμε για 5 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Στη συνέχεια πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχέδια και τα τοποθετούμε σε ταψάκια 30×40 εκ. στρωμένα με λαδόκολλα.
- Αλείφουμε τα κουλούρια με τον κρόκο αραιωμένος με νερό. Ψήνουμε για 18-20 λεπτά.