Υλικά

  • 500 γρ. (περίπου) φιλέτα άσπρου ψαριού (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 4 φρέσκα λεπτά κρεμμυδάκια κομμένα σε φετάκια
  • 3 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
  • 1 αβγό
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό
  • ½ κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
  • 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο για άλειμμα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λεμόνι και μαγιονέζα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Τεμαχίζετε τα φιλέτα του ψαριού. Βάζετε το ψωμί μαζί με τα κρεμμυδάκια στο μίξερ και τα χτυπάτε με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ μέχρι να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα.
  2. Προσθέτετε το ψάρι και συνεχίζετε το χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα, απλά για να το ψιλοκόψετε.
  3. Προσθέτετε το αβγό, τον άνηθο (ή τον μαϊντανό), το ξύσμα λεμονιού και αλατοπίπερο και τα χτυπάτε όλα, πάντα με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ, για λίγα ακόμα δευτερόλεπτα (δεν πρέπει να λιώσετε το μίγμα, απλά τα υλικά να σμίξουν και να μείνουν ψιλοκομμένα).
  4. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μπολ και το κρατάτε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
  5. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 240°C. Ντύνετε με αλουμινόχαρτο το ταψί του φούρνου και το βάζετε στο φούρνο να ζεσταθεί. Βγάζετε το μίγμα από το ψυγείο και το πλάθετε σε 8 μπάλες.
  6. Ύστερα, πιέζετε τις μπάλες με τις παλάμες σας να γίνουν λίγο επίπεδες.
  7. Βγάζετε το ζεστό ταψί από το φούρνο, το αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και αραδιάζετε πάνω τα μπιφτέκια.
  8. Τα αλείφετε με λίγο λάδι και τα ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να σφίξουν. Τα συνοδεύετε με βραστά καρότα και λαχανάκια Βρυξελλών.