Υλικά
- 1 φλ (200 γρ.) ρύζι για ριζότο
- 500 γρ. κολοκύθα κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 2 μέτρια μήλα κομμένα σε μικρά κυβάκια
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- ½ φλ. λευκό κρασί
- 5-6 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένα
- 1 κύβος λαχανικών
- 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 100 γρ. παρμεζάνα
- 2 κ. σ. βούτυρο
- 3 με 4 φλ. ζεστό νερό
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200⁰C. Βάζετε το ένα μήλο και το 1/5 της κολοκύθας σε ένα ταψί.
- Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε την 1 πρέζα μοσχοκάρυδο και ραντίζετε με την 1 κουταλιά ελαιόλαδο.
- Βάζετε το ταψί στο φούρνο για 20 λεπτά ανακατεύοντας κάθε 5 λεπτά. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο.
- Προσθέτετε την κολοκύθα. Αφήνετε για 5 λεπτά και ακολούθως ρίχνετε το κρασί.
- Αφού εξατμιστεί βάζετε τα φύλλα απ’ το φασκόμηλο κρατώντας λίγα για το τέλος.
- Ρίχνετε στην κατσαρόλα το ριζότο και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνετε το πρώτο φλιτζάνι νερό στην κατσαρόλα, τον κύβο λαχανικών χαμηλώνετε τη φωτιά και περιμένετε μέχρι το ριζότο να απορροφήσει τα υγρά.
- Όταν δείτε ότι χρειάζεται νερό βάζετε το δεύτερο φλιτζάνι.
- Συνεχίζετε μέχρι να ψηθεί το ριζότο και να είναι καλά χυλωμένο.
- Κατεβάζετε απ’ τη φωτιά, βάζετε το υπόλοιπο ψιλοκομμένο φασκόμηλο που κρατήσατε στην άκρη, ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτετε την τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.