Υλικά

  • 180 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε καρέ
  • 230 γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 180 γρ. γάλα με πλήρη λιπαρά χλιαρό και 1 1/2 κ.σ. επιπλέον
  • 30 γρ κακάο σε σκόνη κοσκινισμένο
  • ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
  2. Σε σταθερό μίξερ, χτυπάμε με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα με την προσθήκη κάθε αβγού.
  3. Κοσκινίζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης).
  4. Κατόπιν προσθέτουμε και το γάλα. Μεταφέρουμε το μισό μείγμα σε ένα μπολ, όπου προσθέτουμε το κακάο.
  5. Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 1/2 κ.σ. ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με τη μαρίζ να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε εναλλάξ στη φόρμα κουταλιές και από τα δύο μείγματα.
  7. Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε σχέδιο πιέζοντας ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού ώστε να δημιουργήσουμε σχεδιασμούς της αρεσκείας μας με το μείγμα κέικ.
  8. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί για να μην απλωθεί υπερβολικά η σοκολάτα και τελικά το κέικ γίνει σοκολατένιο και όχι μαρμπρέ.
  9. Ψήνουμε το κέικ για 50 – 60 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει. Το κέικ είναι έτοιμο όταν το τρυπήσουμε με μαχαίρι και αυτό βγαίνει καθαρό χωρίς υπολείμματα ζύμης.
  10. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε για 5 λεπτά μέσα στη φόρμα και το ξεφορμάρουμε. Γαρνίρουμε το μαρμπρέ κέικ με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.