Υλικά
- 70 γραμμάρια ζάχαρη
- 1/4 κουταλιά του γλυκού αλάτι
- 250 γραμμάρια βούτυρο μαργαρίνη
- 1 κρόκο αυγού μαζί με 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη για το άλειμμα
- 15 γραμμάρια ξερή μαγιά
- 250 γραμμάρια χλιαρό γάλα
- 500 γραμμάρια αλεύρι δυνατό
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ρίχνετε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και 60 γρ. από το αλεύρι.
- Ανακατεύετε να γίνουν χυλός και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος για 5′ να διογκωθεί το μείγμα.
- Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη με τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Κάνετε μια γούβα στη μέση και ρίχνετε το μείγμα μαγιάς γάλακτος.
- Ανακατεύετε και ζυμώνετε να γίνει ένα ζυμάρι.
- Το καλύπτετε με μεμβράνη και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 40′ να διογκωθεί.
- Έπειτα βάζετε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο πάγκο ή τραπέζι και την ανοίγετε λίγο με έναν πλάστη σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.
- Σκορπίζετε πάνω κομματάκια από το βούτυρο, περίπου το 1/3 του βουτύρου, και διπλώνετε στα τρία.
- Ανοίγετε φύλλο με τον πλάστη, σκορπίζετε κι άλλα κομματάκια και ξαναδιπλώνετε στα τρία.
- Ανοίγετε πάλι φύλλο, σκορπίζετε και τα τελευταία κομματάκια, ξαναδιπλώνετε και ξανανοίγετε φύλλο.
- Επαναλαμβάνετε μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο καλά στη ζύμη.
- Διπλώνετε πάλι και καλύπτετε με μεμβράνη.
- Αν θέλετε τη βάζετε στο ψυγείο σκεπασμένη και την επομένη μέρα τη χρησιμοποιείτε.