Υλικά

  • 400 γραμμάρια ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζάνι τσαγιού ξίδι από κρασί
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 4-5 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 1/2 κιλό χταπόδι
  • 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
  • 6 μέτριες πατάτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

  1. Στο νεροχύτη της κουζίνας ξεπλένετε το χταπόδι και το κόβετε σε κομμάτια μεγαλύτερα από μπουκιά.
  2. Το τοποθετείτε σε κατσαρόλα με το ξίδι και το σιγοβράζετε για 15 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
  3. Τότε προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες και τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες.
  4. Τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να μελώσουν (όχι να κάνουν χρώμα).
  5. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σαν μισοφέγγαρο.
  6. Τις προσθέτετε στο χταπόδι και ανακατεύετε ελαφρά ίσα να λαδωθούν.
  7. Περιχύνετε με τις ντομάτες και προσθέτετε τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και μπόλικο πιπέρι.
  8. Προσθέτετε ελάχιστο νερό, ίσα που να σκεπάζει το φαγητό.
  9. Σιγοβράζετε περίπου για 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το χταπόδι και να μελώσει η σάλτσα του φαγητού.
  10. Προσοχή με το αλάτι γιατί το φρέσκο χταπόδι είναι ήδη πολύ αλμυρό.