Υλικά
- 400 γραμμάρια ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζάνι τσαγιού ξίδι από κρασί
- 2 δαφνόφυλλα
- 4-5 κόκκοι μπαχάρι
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 1/2 κιλό χταπόδι
- 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
- 6 μέτριες πατάτες
- 4 σκελίδες σκόρδο
Εκτέλεση
- Στο νεροχύτη της κουζίνας ξεπλένετε το χταπόδι και το κόβετε σε κομμάτια μεγαλύτερα από μπουκιά.
- Το τοποθετείτε σε κατσαρόλα με το ξίδι και το σιγοβράζετε για 15 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
- Τότε προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες και τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες.
- Τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να μελώσουν (όχι να κάνουν χρώμα).
- Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σαν μισοφέγγαρο.
- Τις προσθέτετε στο χταπόδι και ανακατεύετε ελαφρά ίσα να λαδωθούν.
- Περιχύνετε με τις ντομάτες και προσθέτετε τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και μπόλικο πιπέρι.
- Προσθέτετε ελάχιστο νερό, ίσα που να σκεπάζει το φαγητό.
- Σιγοβράζετε περίπου για 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το χταπόδι και να μελώσει η σάλτσα του φαγητού.
- Προσοχή με το αλάτι γιατί το φρέσκο χταπόδι είναι ήδη πολύ αλμυρό.